STRATO is de allereerste webhoster die haar servers mileubewust maakt. De servers krijgen hun stroom nu via de stuwdammen op de Rijn en het energieverbruik is sterk teruggedraaid.

Doordat STRATO haar servers klimaatneutraal maakt verminderd de uitstoot van CO2 met 15.000 ton per jaar, wat gelijk staat aan vijfduizend huishoudens per jaar. De maatregelen met betrekking tot het milieu hebben geen effect op de prijs, deze blijft ongewijzigd. Ook zijn de milieu-oneffenheden op de servers teruggedraaid met ruim dertig procent per klant. Dit heeft te maken met een betere bouwtechniek en betere hardware.

Gartner heeft onlangs een onderzoek gedaan waaruit bleek dat de IT-branche net zoveel vuilheid veroorzaakt als de luchtvaart. Damian Schmidt van STRATO: "Een zoekopdracht in Google staat qua energie gelijk aan een uur lang branden van een 11 Watt spaarlamp. Internetdiensten kosten ‘achter de schermen’ namelijk veel energie. Daarom vinden wij het in onze datacenters van groot belang om bewust om te gaan met energie. In plaats van te kiezen voor losse eco-pakketten of eco-servers stappen wij voor onze volledige energievoorziening over op klimaatneutrale stroom zonder dat dit leidt tot prijsverhogingen. Daarmee bewijzen we dat energiebesparend ondernemen ook heel goed mogelijk is in de ICT-industrie."

STRATO werkt onder andere samen met Sun en AMD om dit te kunnen realiseren. STRATO is met deze verandering één van de grootste klanten van NaturEnergenie AG, het contract hierbij gaat in voor meerdere jaren per januari 2008.