2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nadat er al verschillende prototypes zijn geweest voor kranten op elektronisch papier, brengt de Franse uitgever Les Echos sinds woensdag 12 september hier ook daadwerkelijk kranten op uit.

Voor het aanbieden van de elektronische krant wordt door de Franse uitgever gebruikt gemaakt van iRex iLiad. Een elektronische krant die in Nederland ontwikkeld is. Deze zogenaamde e-reader heeft continue een draadloze verbinding door middel van een Wi-Fi module, hierdoor is het mogelijk constant updates en nieuwe informatie te downloaden. Wanneer een jaarabonnement op deze service wordt afgesloten kost dit 769 euro. Voor deze prijs krijgt men de iLiad erbij.

De iRex is speciaal ontwikkeld om digitale bestanden te kunnen lezen alsof het op papier gedrukt staat. Invloeden door slecht invallend licht, waaronder bijvoorbeeld reflecties, zijn dan ook geheel uitgesloten. Voor het lezen van de krant is dan dus, net als bij een gewone krant, wel gewoon daglicht of een leeslampje nodig.

In een normale krant heeft men altijd de mogelijkheid om iets te krabbelen, iets wat wellicht verwacht wordt weg te vallen wanneer men de iRex gaat gebruiken. Bij het gebruikt van de iRex heeft men echter nog steeds de mogelijkheid om aantekeningen te maken of zelfs gedeelten te markeren. Anders dan met een gewone krant kan de gebruiker deze met aantekeningen voorziene tekst ook gelijk overzetten naar de computer of doorsturen naar vrienden.

Wanneer een abonnement genomen wordt op Les Echos, krijgen de gebruikers twee kranten. Eén editie is van de krant Les Echos en de andere is van Agence France Presse. Beide kranten worden gedurende de dag regelmatig, zonder hulp van de computer, geüpdate en voorzien van nieuwe informatie. Deze update vindt plaats via het draadloze netwerk.