2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De band Radiohead doet momenteel mee aan een interessant experiment. Het nieuwe album zal in oktober te downloaden zijn, maar geregistreerde gebruikers kunnen meebepalen over de prijs van dit album.

Wat is muziekliefhebbers digitale muziek waard? Dit is de vraag waar de band Radiohead graag antwoord op wil hebben. Het nieuwe album "In Rainbow" zal gewoon in de winkels te koop zijn als een setje van twee CDs of twee platen. Er zal uiteraard ook een Album op internet verschijnen. Hier staan echter niet alle nummers op, maar de gebruiker kan zelf over de prijs meebepalen. Het album kost in de winkel 40 Pond (ongeveer 57 Euro), het internetalbum kan theoretisch gezien voor 1 Pence gekocht worden.

De band zou met dit experiment een revolutie kunnen ontketenen in de markt voor digitale muziek. Er wordt namelijk uitgezocht of het gros van de mensen bereid is om voor legale downloads een aangemeten prijs te betalen, of niet. Het album zal uiteraard ook illegaal gedownload worden, of met zogenaamde "downvoters" te maken krijgen. De echte fans daarentegen zullen bereid zijn om meer geld op te hoesten voor hun favoriete band.

Radiohead heeft weinig kosten aan de digitale muziek: Het album wordt via hun website gepromote en de kosten van een cover en CD productie zijn niet van toepassing. Zelfs als mensen minder betalen dan in bijvoorbeeld de iTunes Musicstore, komt toch het hele bedrag bij de band zelf terecht.

Als dit experiment slaagt zullen waarschijnlijk meer artiesten volgen. Dit heeft zeer nadelige gevolgen voor traditionele platenlabels.