Het gebruik van mobiele telefoons in het Europese luchtruim heeft steun gekregen van de Europese Commissie. Deze beslissing houdt in dat telefoons gebruikt mogen worden zodra een hoogte van 3000 meter is bereikt.

De beslissing komt na meer dan zes maanden onderzoek door de Europese Commissie. In de komende maanden zullen de eerste diensten in gebruik worden genomen. Viviane Reding, Europese commisaris Telecom, heeft aanbieders gewaarschuwd dat ze de kosten van het mobiel bellen aan boord van vliegtuigen binnen de perken moeten houden.

"Als consumenten gigantische rekeningen krijgen zal deze dienst nooit van de grond komen", aldus Reding. "Ik roep ook luchtvaartmaatschappijen op om de juiste omstandigheden aan boord te creëren, zodat andere passagiers geen hinder ondervinden van bellende mensen".

Luchtvaartmaatschappijen mogen zelf de keus maken om deze diensten aan te bieden. Het veiligheidsorgaan van de Europese luchtvaart moet nog hardware goedkeuren die in vliegtuigen geïnstalleerd moet worden. Zo moeten zij garanderen dat deze systemen geen problemen geven met andere belangrijke apparatuur in het vliegtuig.

Lees meer