Fujitsu heeft deze week een nieuwe serie van 2,5 inch harde schijven voor laptops geïntroduceerd. Er is een variant met 400 gigabyte en een variant met 500 gigabyte aan opslagcapaciteit. Daarmee zet Fujitsu een nieuw opslagrecord voor laptopschijven.

De harde schijven met serienummer MHZ2 BT beantwoorden volgens Fujitsu aan de groeiende vraag naar 2,5 inch harde schijven die overweg kunnen met grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld voor toepassing in digitale videorecorders, externe harde schijven en set-topboxen. Het vermogen van de schijven ligt op 1,8 watt voor lees- en schrijfacties en maakt daarmee onderdeel uit van Fujitsu’s Green Policy Innovation programma, waaronder het bedrijf energie-efficiënte producten en diensten promoot. Verder is het materiaalgebruik van de harde schijven conform de RoHS regelgeving van de Europese Unie, waardoor de toepassing van gevaarlijke materialen beperkt wordt.

De schijven werken met een SATA 3,0 Gb/s interface, maar ook met ATA-8 en SATA 2,5. De 4200 rpm-schijf heeft verder een gemiddelde toegangstijd van 12ms voor leesacties en 14ms voor schrijfacties. De buffer bedraagt 8 MB en de maximale doorvoersnelheid 300 MB/s. Fujitsu verwacht dat de grote vraag naar dergelijke schijven ervoor zal zorgen dat het in het fiscale jaar 2008 rond de twintig miljoen stuks zal verkopen.