2min

Tags in dit artikel

, , ,

We brachten op de CeBIT ook een bezoekje aan de stand van NorthQ. NorthQ is Deense hardwarefabrikant, maar nog niet echt een grote speler op de markt. Het is een klein bedrijf met slechts tien medewerkers en ondanks dat het bedrijf pas twee jaar actief is hebben ze toch grote plannen.

De nieuwe NorthQ voedingen hebben een extra stroomtoevoer aan de buitenkant voor bijvoorbeeld een externe harde schijf. Daarnaast zitten er ook nog USB-poorten in de voeding. Volgens NorthQ heeft het bedrijf patent op deze twee technieken en zul je dit dus niet tegenkomen op andere voedingen. Binnenkort zullen wij een voeding van NorthQ op onze testbank leggen om te kijken of de voedingen een meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van de vele bestaande voedingen.

Naast voedingen ontwikkelt NorthQ ook waterkoelers. Deze waterkoelers lekken niet en zijn vooraf gevuld, je hoeft dus zelf niet aan de gang met vloeistoffen. Daarnaast is deze waterkoeling ook erg stil en kan je er zowel GPU’s als CPU’s mee koelen.

Naast deze pc-onderdelen hebben ze ook een milieuvriendelijk verwarmingssysteem ontwikkeld. Het is op dit moment nog een vrij prijzig systeem maar er kan een toekomst in zitten mits de prijzen wat zakken. Je dient op elke verwarming in je huis een nieuwe elektronische knop te zetten. Daarnaast maak je online een schema van je huis met alle elektrische apparaten erin. Vervolgens kun je alle verwarmingen via je computer aansturen en de computer laten berekenen welke verwarmingen ingeschakeld moeten worden om de juiste temperatuur in je huis te bereiken. Ook kan de applicatie berekenen wat het stroomverbruik is en dit alles in een schema presenteren. Goedkoop zijn de elektrische verwarmingsknoppen nog niet, ze kosten 79 euro per stuk.

Als laatste maakt NorthQ koelers en behuizingen voor LCD televisies en Dolby Surround systemen van het bedrijf Peacock. Het kwam op ons over als een jong enthousiast bedrijf die veel activiteiten doen en graag op alle vlakken willen uitgroeien tot een goede fabrikant. Een bedrijf om zeker in de gaten te houden de komende jaren.