iPhone-ontwikkelaars die gebruikmaken van de 2.0 beta-firmware wacht sinds gisteren een onaangename verrassing. De licenties voor de firmware zijn verlopen waardoor gebruikers hun iPhone en iPod Touch opnieuw moeten activeren. Hiervoor is echter nieuwe firmware vereist, die er nog altijd niet is.

Ontwikkelaars krijgen in de vorm van een roze scherm een melding op hun scherm dat de huidige firmware verlopen is met het verzoek nieuwe firmware te installeren. Dit wordt gekscherend "The Pink Screen of Expired Release" genoemd. Nieuwe firmware is er echter niet en dus zijn de ontwikkelaars genoodzaakt hun iPhones en iPod Touches te downgraden naar een vorige versie van de firmware. Hierdoor zullen zij hun applicaties niet meer kunnen uittesten.

Voor ontwikkelaars die hun iPhone of iPod Touch niet willen downgraden bood zich dezelfde dag al een oplossing aan. iPhone hacker Nicholas "Drudge" Penree wist te melden dat Dev Team’s Pwnage tool de activatie weet te omzeilen. Hij schrijft dat hij verschillende berichten gehoord heeft dat de beta-firmware met de Pwnage tool opnieuw werkzaam te krijgen is.

Hoewel er melding werd gemaakt van een nieuwe firmware release, bleek deze alleen bestemd te zijn voor de Enterprise-ontwikkelaars en niet voor het gewone ontwikkel-volk. Volgens berichten zou de omvang van de bijgevoegde seed notes enorm zijn wat volgens TUAW waarschijnlijk zal leiden tot een hoop vastlopers, crashes en herstelprocedures.