1 min Devices

Britten testen met leugendetector voor bijstand

Britten maken sindskort gebruik van ‘Voice Risk Analysis’ (VRA), waarmee men bijstandsfraude kan tegengaan. Het systeem moet ervoor zorgen dat er minder vaak onterecht bijstand wordt uigekeerd.

Britten testen met leugendetector voor bijstandIn totaal bespaarde de Britten ongeveer een half miljoen euro door het systeem. Fraudeurs waren bang tegen de lamp aan te lopen, omdat de bijstand sindskort beschikte over een leugendetector. Ongeveer dertig procent meer fraudeurs is ontdekt door deze methode.

VRA registreert de stem en kijkt of deze voldoet aan de ‘eisen’. Wanneer dit niet het geval is en de stem dus niet in orde is, kan er overgegaan worden naar een onderzoeksperiode. Mensen die werken met VRA zijn getraind om kritische vragen te stellen en zijn expert in gedragsanalyse.

"Het grootste gedeelte van de mensen hebben recht op bijstand. Er is echter een kleine minderheid die geld probeert te stelen van de mensen die het meest kwetsbaar zijn. We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat geld van de belastingbetaler altijd terechtkomt bij de mensen die het het meest nodig hebben," aldus anti-fraude minister James Plaskitt.

Bron:Security