Minister Ronald Plasterk van Cultuur wil een een EU-regeling voor heffingen op thuiskopieën van onder meer films en muziek. Volgens de minister zijn de verschillen te groot en zou het goed zijn om een centrale regeling te handhaven.

"Nu heeft het ene land een heffing op lege dvd’s en cd’s, en het andere op dvd-spelers.”, zei Plasterk woensdag bij EU-beraad in Brussel. Volgens de minister verstoren de grote verschillen de interne markt. Door de verschillende heffingen betaal je in het ene land meer voor een lege cd of dvd dan in het andere land. In Nederland bijvoorbeeld heft de overheid 60 eurocent op een lege overschrijfbare dvd. Aan de andere kant vraagt de overheid geen thuiskopiebijdrage voor mp3-spelers en dvd-recorders, wat sommige andere landen juist wel doen.

De Europese Commissie – het dagelijkse bestuursorgaan van de Europese Unie – heeft inmiddels landen en andere betrokkenen naar hun mening over thuiskopieheffingen en in het bijzonder het voorstel van Plasterk gevraagd. De minister bracht het onderwerp naar voren bij een debat over grensoverschrijdende online auteursrechten.

Het voorstel van de Europese Commissie om om een einde te maken aan nationale monopolies van auteursrechtenorganisaties zoals het Nederlandse Buma/Stemra werd door Plasterk en onder meer Belgische collega’s niet gewaardeerd. Hierdoor zouden artiesten zelf mogen weten bij welke organisatie ze hun rechten onderbrengen. Volgens Plasterk zorgt dit er waarschijnlijk voor dat Buma/Stemra "kopje onder gaat in de vrije markt.", iets wat hij het liefst wil voorkomen.