2min

Tags in dit artikel

, ,

MacRumors meldt dat Apple onlangs een patent ingediend heeft, om het gebruik van zonne-energie in mobiele apparaten mogelijk te maken. Hierbij zou het zowel om apparaten van klein (iPhone) als groot formaat (notebook) gaan.

Voornaamste voordeel is natuurlijk dat het heel milieuvriendelijk is. Daarnaast komt het gebruik van zonne-energie de gebruiksduur van de batterij ten goede, die wordt immers door zonlicht telkens opgeladen. Desondanks moet er voor het gebruik van zonnepanelen in mobiele apparaten nog wel het een en ander verbeterd worden.

Ten eerste is de omvang van zonnepanelen dermate groot dat dit de grootte van het apparaat zelf ook ernstig kan beïnvloeden. Ook moet de plaatsing ervan zeer goed bepaald worden om voldoende zonlicht op te kunnen vangen. Ten slotte is de levensduur op dit moment nog te kort om in mobiele apparaten ingebouwd te kunnen worden.

De techniek die Apple in haar patent beschrijft is een zonnepaneel dat achter het beeldscherm geplaatst wordt. Dit zonnepaneel absorbeert vervolgens het zon- en omgevingslicht door het scherm heen. Dit voorkomt het nadeel dat de omvang van het zonnepaneel de grootte van het apparaat beïnvloedt. Hierdoor kan een dergelijke techniek ingezet worden zonder dat de omvang en het design van een apparaat aangepast hoeft te worden.

Hoewel het een veelbelovende en bovendien milieuvriendelijke techniek is, zijn er nog altijd geen fabrikanten die het gebruik van zonnepanelen op (mobiele) consumentenelektronica wisten in te voeren. Al in 2001 patenteerde telefoonfabrikant Motorola een dergelijke techniek als die van Apple, maar nu zeven jaar later is daar nog altijd geen definitief product uit voortgekomen. Het lijkt erop dat Apple het nu ook maar eens probeert.