Met de aankondiging van de 3G-iPhone en de uitrol daarvan in zeventig landen was er direct veel speculatie over de exacte details van de bijbehorende abonnementen en voorwaarden. Wij zetten het laatste nieuws even kort op een rijtje.

[b]T-Mobile introduceert 3G-iPhone in Nederland op 11 juli[/b]

Zoals al uit de keynote duidelijk werd, behoort Nederland tot een van de 22 grote landen die de introductie van de 3G iPhone al op 11 juli mee mogen maken. Hoe dan ook was het op dat moment nog niet duidelijk wie dan de gelukkige provider zou zijn.

Inmiddels is duidelijk geworden dat T-Mobile de exclusieve rechten voor de 3G iPhone in Nederland heeft weten te bemachtigen. Op dit moment zijn er nog geen verdere details bekend over de deal tussen T-Mobile en Apple laat staan het aanbod van abonnementen en bijbehorende prijzen.

[b]Pech voor de Belgen: 3G-iPhone in België uitgesteld[/b]

Helaas, een domper op de feestvreugde voor onze zuiderburen. Zij kregen al vrij snel na de aankondiging te horen dat de Belgische provider Mobistar niet in staat zal zijn om de 3G iPhone op 11 juli naar de met smart wachtende Belgen te brengen.

Aanvankelijk hoorde België bij de 22 landen die de uitrol van de nieuwe iPhone als eerste mee mochten maken. Een reden is niet gegeven, maar dat ’t serieus genomen moet worden blijkt wel uit de Belgische Apple-website waarop de tekst ‘verkrijgbaar vanaf 11 juli’ inmiddels ook verwijderd is. Wanneer de iPhone voor onze zuiderburen dan wel beschikbaar zal komen is op dit moment nog onbekend.

[b]Meer details over O2 in Verenigd Koninkrijk bekend[/b]

Het Verenigd Koninkrijk behoorde al tot de zes uitverkoren landen voor de eerste generatie iPhone en mag met provider O2 ook de verkoop van de nieuwe iPhone 3G op zich gaan nemen. Inmiddels zijn de eerste details bekend geworden en het lijkt erop dat ook O2 er alles aan doet om de uitrol van de iPhone 3G in het Verenigd Koninkrijk zo succesvol mogelijk te maken.

De provider trekt daarvoor enkele nieuwe acties uit de kast. Als eerste krijgen klanten die recent een iPhone gekocht hebben de mogelijkheid om gratis te upgraden naar de nieuwe iPhone 3G, mits zij daarbij ook een nieuw abonnement voor de duur van achttien maanden afsluiten.

De speciale upgrade is echter online verkrijgbaar via de website van O2 in het Verenigd Koninkrijk en is vanaf 11 juli tot 11 oktober beschikbaar. Wel krijgen klanten die aan deze actie meedoen het 8GB-model. Wie een 16GB-variant wil moet nog wat extra ponden neertellen, zo luidt het devies van O2.

In een poging om de iPhone vervolgens ook bij familie of vrienden populair te maken, kunnen deelnemers aan de speciale upgrade-actie hun bestaande iPhone aan een vriend of familielid geven.

Naast de speciale upgrade introduceert O2 dus nog iets nieuws en tevens ook iets wat we nog niet eerder zagen als het om de iPhone gaat. Binnenkort start O2 met een pre-paid-mogelijkheid voor de iPhone, waarvan ook de familieleden of vrienden gebruik kunnen maken als zij een eerste generatie iPhone krijgen.

Tot slot geeft de provider aan dat verdere details over de prijzen en abonnementen behorende bij de nieuwe iPhone 3G binnen enkele dagen bekend gemaakt zullen worden.

[b]Recente kopers in Verenigde Staten krijgen gratis iPhone 3G[/b]

Net als bij O2 in het Verenigd Koninkrijk past ook AT&T in de Verenigde Staten dezelfde tactiek toe om potentiële kopers warm te maken voor de 3G iPhone.

Kopers in de Verenigde Staten die op of na 27 mei een iPhone gekocht hebben mogen kosteloos upgraden naar de nieuwe iPhone 3G.

Ook werd bekend dat AT&T nog lopende contracten bij aankoop van een 3G iPhone teniet doet en kopers een nieuw 2-jarig contract dienen af te sluiten, al dan niet tegen hogere kosten. Bekend werd namelijk ook dat de iPhone 3G vanwege hogere abonnementskosten uiteindelijk duurder uitvalt dan in eerste instantie gedacht.

Apple en AT&T worden verwacht in de komende weken meer over de iPhone 3G in de V.S. bekend te gaan maken. AT&T maakte tevens bekend dat het voorlopig de exclusieve provider voor de iPhone blijft en dat abonnementen voor de 3G iPhone starten bij 45 dollar.