Microsoft legt op dit moment de laatste hand aan zijn nieuwste featurepack voor Windows Vista, Windows XP en Windows Server 2008 dat ondersteuning biedt voor Blu-ray en nieuwe smartcardtypen.

Het pakket werd al langer in een gesloten bètatest uitgeprobeerd, echter is nu alle informatie van het nieuwe featurepack vrijgegeven. Hieruit blijkt dat het pack bestaat uit drie verschillende onderdelen met elk hun eigen installer. Overigens is het pakket niet beschikbaar voor Windows XP x64, wel voor Windows Vista-x64 en Windows Server 2008-x64.

Het eerste onderdeel genaamd Active Storage Platform stelt het Windows-platform in staat om toegang tot draagbare apparaten, zoals een USB-flashapparaat, via een certificaat of wachtwoord met de IEEE 1667-standaard te beperken.

Het tweede onderdeel bestaat uit een bijgewerkte Image Mastering API waarmee het mogelijk wordt om Blu-ray-schijven te branden. Het derde en tevens laatste onderdeel is een uitbreiding van de ondersteunde smartcards, daar komen namelijk nog ICCD en CCID bij.

Het Windows Feature Pack for Storage 1.0, zoals bovenstaand beschreven pack heet, is niet het eerste featurepack dat Microsoft vrij heeft gegeven. Vorig jaar werd al eerder het optical platform van Windows bijgewerkt met een soortgelijk pack en recentelijker kwam Microsoft met een klein Windows Media Center-featurepack genaamd Fiji dat alleen voor OEM’s beschikbaar was.

Featurepacks zijn voornamelijk bedoeld om nieuwe functionaliteiten voor Windows-gebruikers te introduceren, zonder dat er gewacht hoeft te worden op een nieuwe Windows-release. Er worden dan ook geen bugs gefixt, zoals in servicepacks wel het geval is. In servicepacks zullen echter geen nieuwe features worden gevonden. Uitzondering daarop was Windows XP SP2.

Meer informatie over het Windows Feature Pack for Storage 1.0 is beschikbaar op de Microsoft Connect-website.