2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gefikst

Het is moeilijk te geloven, maar het tweede servicepack van Windows Vista staat alweer voor de deur. Voor een grote, zware deur weliswaar, want het duurt nog een paar maanden voordat het servicepack klaar is voor de eindgebruiker.

‘Is Microsoft fixing Vista?’ zo klonk het ongeveer in een van de Apple-reclames en dat is tevens de vraag die nu iedereen stelt. Om eerlijk te zijn is Windows Vista al op een manier gefikst. De gameprestaties zijn sinds het eerste servicepack aardig opgekrikt en flink wat bugs en compatibiliteitsproblemen waren zelfs al eerder opgelost met in aparte updates.


De echte, grote problemen lagen vooral in het feit dat de driverondersteuning van andere fabrikanten voor Windows Vista om te huilen was en is. Gelukkig leven we vandaag de dag in 2008, wat dus twee jaar na de lancering van Windows Vista is en dus betekent dat dat de ondersteuning gelukkig al verbeterd is.

Maar als het allemaal zo goed is, wat kan Microsoft dan nog verbeteren aan Windows Vista? Nou, weinig, zo blijkt uit het tweede servicepack, dat overigens ook tegelijkertijd gelanceerd wordt voor Windows Server 2008, de Windows Vista-serverversie met exact dezelfde kernel.

Grote, opvallende veranderingen zijn er namelijk niet. Vond je Windows Vista met servicepack 1 niets, dan zul je hoogstwaarschijnlijk Windows Vista met servicepack 2 ook niets vinden. Er zijn geen grafische veranderingen, geen nieuwe functies ten opzichte van Windows XP SP2 en geen revolutionaire veranderingen. En zo hoort het ook.

Laten we niet vergeten, het is tenslotte een servicepack en Windows XP SP2 was een uitzondering. Maar wat zit er dan wel in het tweede servicepack?