2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft twee dagen geleden het tweede servicepack van Windows Vista en Windows Server 2008 uitgebracht.

Het servicepack werd op dinsdag geüpload naar het Microsoft Downloadcentrum en werkt op zowel Windows Vista als op Windows Server 2008. Er is overigens nog geen Nederlandse versie ervan beschikbaar, maar schijnt deze wel op internet uitgelekt te zijn.

Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het servicepack op Windows Update verschijnt. Microsoft-blogger Brandon LeBlanc wilde alleen zeggen dat dit de komende maanden zal gebeuren. Zodra dit is gebeurd, zal ook een blokkeerprogramma verschijnen waardoor bedrijven zich eerst kunnen voorbereiden op het pakket.

Het nieuwe servicepack bevat Windows Search 4.0, de optie voor ZoneAlarm en Spy Sweeper om met POP3-e-mailaccounts om te gaan en maakt het mogelijk om native Blu-ray-media te branden. Bovendien is er ondersteuning voor nieuwe 64 bit-CPU’s van VIA en zijn alle eerdere stabiliteits- en veiligheidspatches in het pack aanwezig.

Op zakelijk gebied is er ook het een en ander veranderd, zo is Hyper-V-virtualisatie nu volledig geïntegreerd in Windows Server 2008 en is het mogelijk om energie-instellingen via Groepsbeleid te beheren.

Weinig prestatieverbeteringen

Het Duitse Heise meldt dat het tweede servicepack voor Windows Vista weinig prestatieverbeteringen bevat. Het opstarten van het besturingssysteem zou zelfs langer duren, maar het opstarten van het Configuratiescherm, de Windows Verkenner en het menu Start zou wel sneller moeten verlopen.

Daarnaast werkt verschillende beveiligingssoftware mogelijk niet meer goed. Uit de lijst van Microsoft blijkt dat onder meer software van Webroot, Lenovo, Trend Micro, Avira, PC Tools en Security Innovation problemen kan ondervinden. Deze problemen variëren van het blokkeren van de beveiligingssoftware tot een verkeerde status in het Windows Beveiligingscentrum. Inmiddels hebben alle aanbieders updates beschikbaar gesteld.

Het tweede servicepack voor Windows Vista en Windows Server 2008 heeft een grootte van 390 MB en is voor zowel 32- als voor 64-bitsystemen beschikbaar. Indien de update via Windows Update wordt gedownload, is de grootte mogelijk kleiner.