Kort na de publicatie van Google Chrome, de nieuwe webbrowser van Google, maakt Mozilla bekend dat zijn Tracemonkey JavaScript-engine sneller is dan de nieuwe, door Google geschreven V8 JavaScript-engine.

Google’s V8-engine is toegespitst op snelheid en wordt nu aangeprezen als de snelste JavaScript-engine die op het moment in een vrijgegeven browser, namelijk Google Chrome, beschikbaar is. Mozilla maakt nu echter bekend dat de JavaScript-engine die ze op dit moment aan het ontwikkelen zijn, en zijn opwachting maakt in de nieuwe Firefox 3.1-versie, nu al sneller is dan de V8-engine van Google Chrome. Eerder werd al bekend dat Mozilla’s nieuwe JavaScript-engine tot wel 40 keer sneller zou worden dan in Firefox 3.

In de laatste ontwikkelversie van de nieuwe engine zat nog een bug waardoor het doorlopen van de bekende SunSpider-benchmark niet mogelijk was maar deze is nu verholpen waardoor Mozilla ook vergelijkende testresultaten kan tonen. Er zijn tests uitgevoerd onder Windows XP op een Mac Mini en onder Windows Vista op een MacBook Pro.

Op een aantal subtests is Google’s V8-engine wel een stuk sneller dan Tracemonkey maar over het algemeen is de engine van Mozilla met een factor van respectievelijk 1,28 en 1,19 sneller. Volgens Mozilla zijn de ontwikkelaars nog niet toegekomen aan de versnelling van de operaties waar de V8-engine vele malen beter is, er zullen dus nog verbeteringen volgen.