3min

Tags in dit artikel

,

Online technologie-tijdschrift Wired heeft de resultaten van het iPhone 3G-onderzoek gepubliceerd. Opvallend is dat er wereldwijd grote verschillen bestaan in de 3G-snelheden bij alle providers die de iPhone 3G aanbieden.

Aan het onderzoek deden in totaal 2636 mensen uit verschillende landen mee die allen hun 3G-snelheden getest hebben en vervolgens ingevoerd hebben op een grote interactieve kaart. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen waar 3G het beste presteert en wat de snelheden dan zijn.

In de meeste gevallen was 3G sneller als EDGE, zoals het hoort. In het beste scenario presteert 3G tot zeven keer sneller dan EDGE en in het slechtste scenario presteren zowel 3G als EDGE gelijkmatig. Ook zijn er gevallen bekend waarop 3G niet functioneerde, maar de 3G-dekking is ook niet overal aanwezig.

Deelnemers uit Australië komen er het slechtst vanaf. Gemiddeld genomen rapporteerden zij de langzaamste downloadsnelheid van 759 kbps, ongeveer 75 kB/s. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse en Duitse iPhone 3G-gebruiker die de snelste downloadsnelheid van gemiddeld ~ 2000 kbps, ongeveer 250 kB/s, rapporteerden.

Voornamelijk in de Verenigde Staten meldden deelnemers dat zij helemaal geen verbinding kregen met het snelle 3G-netwerk of last hadden van een wegvallende 3G-verbinding. Over het algemeen zijn de meeste klachten wat betreft 3G-bereik ook afkomstig uit de Verenigde Staten.

In grote steden, waar normaal gesproken 3G goed zou moeten presteren, presteert de snelle 3G-verbinding vaak zeer slecht. Kijkend naar bijvoorbeeld een grote stad als San Francisco, dat meer dan 700 duizend inwoners telt, wordt duidelijk dat 10 van de 30 gebruikers langzame downloadsnelheden rapporteerden. Dit is echter niet geheel vreemd, omdat juist in grote steden het 3G-gebruik groot is en de 3G-masten in veel gevallen overbelast raken. Hoe meer gebruikers een mast heeft des te langzamer wordt ook de downloadsnelheid van deze mast.

T-Mobile-gebruikers in Europa rapporteerden wederom de hoogste downloadsnelheden van zo’n 1822 kbps gemiddeld. T-Mobile is in onder andere Nederland en Duitsland de exlusieve provider voor de iPhone 3G. Dit is volgens Wired niet vreemd, want Europa heeft een van de meest volwassen 3G-netwerken. Waar AT&T (V.S.) in 2004 begon met de uitrol van 3G-masten, is de Europese telecomsector daar al sinds 2001 mee bezig. Zij heeft dus een ruime voorsprong op de Amerikanen en zodoende is het grote verschil ook enigszins te verklaren.

De Canadese providers Rogers en Fido, die vlak voor de lancering nog negatief in het nieuws kwamen, zijn goed voor een tweede plek met een gemiddelde downloadsnelheid van 1330 kbps. AT&T, Telstra, Telia en Softbank zijn goed voor een derde plaats met ongeveer 990 kbps en de Australische providers Optus en Virgin scoren wederom het minst goed met 390 kbps gemiddeld.

De conclusie uit het onderzoek is dat de problemen met het 3G-bereik op de iPhone 3G niet te wijten zijn aan het toestel, maar waarschijnlijk eerder aan de provider. Een soortgelijke studie, waar we gisteren al over berichtten, bevestigd dit verhaal door te stellen dat de ontvangst van de iPhone 3G is zoals het hoort.