2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De hausse van pc-verkopen van de afgelopen twee jaar neemt langzaam weer af. Dit constateren marktonderzoekers van IDC.

Wereldwijd namen de afgelopen twee jaar, vooral vanwege de pandemie, de desktop- en laptopverkopen flink toe. Nu de crisis ten einde lijkt te lopen, betekent dat ook dat de verkoop van pc’s weer langzaam aan het dalen is. Dit constateren de marktexperts in hun onderzoek over de wereldwijde verkoop in het eerste kwartaal van 2022.

Lichte daling

In het eerste kwartaal daalde de verkoop met 5,1 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee is een einde gekomen aan de groei van dubbele cijfers die de voorafgaande kwartalen lieten zien. In totaal gingen er 80,5 miljoen pc’s wereldwijd over de toonbank. Het aantal verkochte laptops daalde, terwijl het aantal verkochte desktops licht toenam.

Volgens experts was de daling te verwachten vanwege de aflopende pandemie, maar ook door de problemen die de wereldwijde supply chain en logistiek nog steeds ondervindt. Denk hierbij aan het  blijvende tekort aan processors. Vooral in de consumentensector en in het onderwijs werden in het afgelopen kwartaal minder pc’s aangeschaft. Voor de nabije toekomst wordt wel verwacht dat in het consumentensegment de verkoop weer zal aantrekken

IDC geeft ook aan dat het opmerkelijk is dat nog steeds meer dan 80 miljoen pc’s  per kwartaal over de toonbank gaan. Dit is sinds 2012 niet meer voorgekomen, aldus de marktexperts.

Marktaandelen leveranciers

De onderzoekers keken ook nog naar de marktaandelen van pc-leveranciers. De rangorde blijft onveranderd met Lenovo, met 22,7 procent marktaandeel, als marktleider. De top bestaat verder uit HP, Dell Technologies, Apple, Asus en Acer.