1 min

Tags in dit artikel

,

Staatssecretaris Heemskerken heeft een tijd geleden het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding’ opgesteld. Dit actieplan moet ervoor zorgen dat overheidsorganen minder afhankelijk zijn van closedsourcesoftware. Een eerste overheidsorgaan dat deelneemt aan het plan is het OctrooiCentrum.

Gisteren lanceerde het Octrooicentrum, samen met de staatssecretaris, de nieuwe website. De website is slechts een eerste stap. Eind 2009 zijn ook de kantooromgeving (inclusief desktop) en het relatiebeheersysteem van OCNL op open source gebaseerd.

"Een groter gebruik van open source-software biedt kansen voor nieuwe softwarebedrijven. Het maakt de overheid minder afhankelijk van vaste leveranciers en zorgt daarnaast voor minder hoge kosten voor de overheid", aldus Heemskerk over zijn actieplan. Het actieplan stimuleert bedrijven en overheidsorganen om meer met opensourcesoftware te doen. Het voordeel aan deze software is dat het vrij te bewerken is en gratis beschikbaar.

Met de vandaag gelanceerde website is OCNL de eerste rijksorganisatie die voor zijn website open source-software gebruikt in combinatie met de nieuwe rijkshuisstijl. OCNL werkt echter hard aan nog meer verbeteringen op het gebied van opensourcesoftware. De nieuwe website is een eerste stap: "Op de nieuwe website kunnen bezoekers bovendien op een open manier uitrekenen wat het kost om een octrooi aan te vragen. Hiermee moeten de kosten en baten van het gebruik van octrooien nog duidelijker worden voor met name het MKB", aldus Broesterhuizen.