2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Tijdens Austin 2008 heeft AMD nieuwe informatie vrijgegeven over de Deneb 45nm quad-core. Zo heeft de processor bijvoorbeeld een officiële naam gekregen van AMD, namelijk Phenom II. Ook toonde men het overclockpotentieel van deze nieuwe processor.

Aangezien er verschillende modellen op de markt komen valt er over de kloksnelheid van de processor nog weinig te zeggen. Deze zal wellicht tussen de 2,6 en 3GHz liggen. Wat wel duidelijk is, is het feit dat de processor over een L2-Cache van 4x512KB beschikt en de L3-Cache van de processor zou 6/8MB bedragen. Deze specificaties zijn echter afhankelijk per model.

Een demonstratie op Austin 2008 van AMD liet zien dat de processor een kloksnelheid kan behalen van 5GHz+. Op deze kloksnelheid was de Phenom II in staat om Far Cry 2 stabiel te kunnen draaien. Deze overclock werd behaald door Sami Maekinen, één van AMD’s beste overclockers. Uit een andere bron is vernomen dat de processor in staat is om op 4GHz te draaien met een voltage van 1,55V. Neowin liet weten dat de processor zelfs in staat was om te booten op 6GHz.

Sami Maekinen koelde de processor met LN2 en wist daarmee een temperatuur te bereiken van 186 graden onder nul. Het voltage moest aardig opgeschroefd worden om de processor boven de 5GHz te krijgen. Er was namelijk 1,9V nodig om de processor dit te laten presteren.

Volgens AMD zou de Phenom II in staat moeten zijn om zo’n 30 tot 40 procent minder energie te verbruiken dan zijn voorganger. Het gaat hier om het energieverbruik wanneer de processor onder volledige belasting staat. Het terugdringen van het energieverbruik zou met name te danken zijn aan het gebruik van een procedé van 45nm. Ook zouden de prestaties over het algemeen met zo’n 30 tot 40 procent toenemen ten opzichte van de voorgangers.