2min

Tags in dit artikel

, ,

Western Digital (WD) heeft gisteren als eerste fabrikant een 3,5 inch harde schijf gelanceerd met een opslagcapaciteit van 2TB. Deze schijf biedt 500 GB aan opslagruimte per platter. Dit komt overeen met dezelfde opslagdichtheid die aangekondigd is door haar concurrent Seagate.

De harde schijf met het typenummer WD20EADS werd de afgelopen weken al bij verschillende webshops gezien. Doordat webwinkels vaker de producten die binnen een bepaalde tijd verschijnen ook al in hun webshop tonen, gingen de eerste verhalen al de ronde nadat de eerste webshop het product online geplaatst had.

Western Digital heeft echter nooit de drang gehad om mee te doen aan de race om als eerste de hoogste opslagcapaciteit aan te kunnen bieden. Nu is het echter zo dat WD als eerste deze harddisk heeft getoond en daardoor Seagate voorbij is gestreefd.

De WD20EADS heeft een geformatteerde capaciteit van 2.000.398 MB, dat verdeeld is over de vier platters met een grootte van 500GB. Deze platters bieden op hun beurt weer een opslagdichtheid van 400 Gb per vierkante inch aan – de hoogste die op dit moment in een harde schijf aangeboden wordt. Dit nieuwe model is onderdeel van de Caviar Green Drive-serie, welke de schijven laten ronddraaien met een snelheid van 7200 rpm en een maximale leessnelheid van 111MB/s beloven. Het stroomverbruik is 7,4 watt bij volledig gebruik, 4,0 watt als de schijf niet gebruikt wordt en 0,97 watt in standby, zo vertelt WD.

De adviesprijs van deze schijf is 299 dollar. Een variant met twee of drie platters van deze schijf bestaat ook, deze biedt dan respectievelijk 1 TB of 1,5 TB aan opslagruimte.