4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Zoals al een tijdje gespeculeerd werd, komt Microsoft inderdaad met een nieuwe dienst die lijkt op MobileMe. Microsoft gaat echter verder en introduceert ook gelijk een nieuwe Windows Mobile, een nieuwe tak in zijn zesde serie om precies te zijn.

Vandaag is de Mobile World Congress van start gegaan. Een startschot voor vele fabrikanten om te onthullen wat hun plannen zijn op het gebied van mobiele telefonie en dergelijk. Microsoft greep deze kans aan om zijn nieuwe My Phone-platform te onthullen, maar tegelijkertijd komt de softwaregigant ook met een nieuwe Windows Mobile, Windows Mobile 6.5 moet namelijk de volgende versie worden in deze serie.

My Phone

Allereerst onthulde Microsoft zijn nieuwe diensten waarmee men gegevens kan backuppen naar het internet. Een cloud-dienst dus. De dienst lijkt op MobileMe, een backup-mogelijkheid die eerder al door Apple werd geïntroduceerd en inmiddels ook werkzaam is.

De nieuwe dienst van Microsoft werkt enkel op versie 6.5 van Windows Mobile, een versie die nog uit moet komen. Met behulp van de nieuwe Windows Mobile kan de gebruiker gegevens backuppen en naar ook via het internet inzien. De gegevens die geback-upt kunnen worden zijn foto’s, video’s en sms-jes. De backup-dienst is handig waar de gebruiker zijn telefoon kwijtraakt of gestolen wordt.

Verder omvat de My Phone-dienst een soort Android Market- of Apple App Store-achtige variant, genaamd Windows Marketplace. Deze dienst zorgt ervoor dat men de applicaties voor Windows Mobile op een plek kan terug vinden. Op dit moment zijn er al een hoop applicaties voor Windows Mobile, maar ze zijn nog niet op een centrale plek bijeen, iets dat in de toekomst dus moet veranderen. Door middel van een Windows Live-ID kan men toegang krijgen tot de websites.

Windows Mobile

Naast het nieuwe My Phone-platform, dat samenwerkt met Windows Mobile, komt Microsoft ook met een nieuwe Windows Mobile-versie. Deze versie van Windows Mobile draagt het typenummer 6.5 en is uitgebracht om onder andere met My Phone samen te kunnen werken.

Maar naast de toegevoegde ondersteuning voor My Phone heeft Microsoft ook besloten om er een geheel nieuwe gebruikersinterface aan toe te voegen. Zo werkt Microsoft samen met een bedrijf om ZuMobi te gebruiken. Deze applicatie zorgt ervoor dat men een widgets-achtige omgeving op de telefoon heeft die door middel van inzoomen geactiveerd kan worden. Men ziet standaard gewoon een interface met vele icoontjes en kan inzoomen op bepaalde blokken, na inzoomen zijn de ‘widgets’ functioneel en bieden ze informatie. Op die manier kan de gebruiker zijn informatie groeperen in blokken.


Verder is er een nieuw introscherm, dat ervoor zorgt dat men gemakkelijker kan zien of er nieuwe ontwikkelingen zijn. Het introscherm ofwel het startscherm laat namelijk zien of er gemiste oproepen zijn, nieuwe sms’jes zijn of nieuwe e-mailtjes. Verder is het nu gemakkelijker om de informatie via het startscherm te bereiken, want door middel van de ingebouwde extra schermen kan je bijvoorbeeld gemakkelijker het weer terugvinden.

Al met al heeft Windows Mobile 6.5 een zeer grote fysieke verandering ondergaan, de informatie is duidelijker weergegeven. Verder moet de telefoon te gebruiken zijn via het touch-screen en met behulp van een hand. De telefoon hoeft dus niet meer met beide handen gebruikt te worden. Ook heeft Microsoft besloten om de interface zo neer te zetten dat de gebruiker deze volledig naar eigen inzicht kan aanpassen.

Overige aankondigingen & diensten

Naast de aankondigingen van het nieuwe My Phone-platform en de nieuwe Windows Mobile-versie heeft Microsoft nog meer dingen bekend gemaakt. Zoals Microsoft Recite en de beschikbaarheidsdata.

Op basis van spraaksherkenning moet Windows Mobile beter bestuurbaar worden. Deze spraakherkenning moet door een applicatie geregeld worden en hiervoor heeft Microsoft, Microsoft Recite vrijgegeven. Deze applicatie zorgt ervoor dat men door middel van de stem kan zoeken naar, opslaan van en het ophalen van persoonlijke notities en herinneringen. De applicatie is beschikbaar voor Windows Mobile 6 en hoger.

Microsoft heeft aangegeven dat de nieuwe Windows Mobile-versie – en daarmee ook het My Phone-platform – vanaf de tweede helft van dit jaar beschikbaar is. Er zijn echter al telefoons aangekondigd die ondersteuning zullen hebben voor Windows Mobile 6.5. Deze telefoons zijn niet standaard voorzien van deze Windows Mobile-versie, maar men kan wel updaten naar deze versie. Voor dit stukje service heeft Microsoft besloten om samen te werken met HTC en LG. Zo zijn bijvoorbeeld de nieuwe telefoons van HTC, HTC Touch Diamond2 en de Touch Pro2, voorzien van support voor Windows Mobile 6.5. Maar naast HTC heeft ook LG een telefoon die alvast ondersteuning biedt voor Windows Mobile 6.5, namelijk de LG-GM7300.