Soms vind je tussen alle stands op de CeBIT ineens een ruwe parel. Dat lijkt ons het geval met de stand van Uleader Design, die de Altro presenteren. Het gaat om een designlaptop met heel wat innovatieve features.

Nadat we ons voorgesteld hebben aan de productmanager van Uleader Design krijgen we tot onze verrassing een kaartje van Olidata in onze handen gedrukt. Al gauw blijkt dat het om een dochteronderneming van Olidata gaat, maar de productmanager laat weten dat dit een heel nieuw merk is dat zelfstandig gaat opereren.

Uiteraard wordt ons eerst verteld wat precies de reden van dit nieuwe bedrijf is. Het komt er op neer dat Olidata niet groot genoeg is om standaardlaptops in grote getallen op de markt te zetten die in prijs kunnen concurreren met laptops van grote spelers als HP en Acer. Met Uleader Design wil het bedrijf zich onderscheiden in de laptopmarkt, onder andere met design en features.Het eerste product dat de Italianen tonen is de Altro notebook. Een zeer dunne laptop die op zijn dikst 21,8mm dik is en 1,6kg weegt. De productmanager maakt terecht een vergelijking met Apple’s MacBook Air, maar behalve op het gebied van design hoopt het bedrijf ook uit te blinken op het gebied van innovatie.

Het eerste Altro-model biedt niet enorm veel innovaties, er is ondersteuning voor Intels Turbo Memory en een versnellingsmeter die het scherm automatisch draait en gebruikt wordt om een val te detecteren, waarna de harde schijf wordt uitgeschakeld. Verder is er een anti-diefstalsysteem dat de laptop laat piepen als er bepaalde handelingen worden verricht, een verlicht toetsenbord, een multi-gesture touchpad en optioneel ondersteuning voor 3G en WiMAX.Het 13,3-inch grote scherm wordt verlicht door LED’s en er is keuze uit een 160GB harde schijf of een 128GB SSD. Verder kan er tot 5GB aan DDR2-geheugen in gezet worden en zijn er verder standaardfeatures en aansluitingen aanwezig. De laptop heeft een vanafprijs van rond de 699 dollar en afhankelijk van de configuratie oplopen tot 1300 dollar.

Interessant wordt het echter als we horen welke features er in toekomstige modellen gaan komen. Zo komt er in september een model uit dat ondersteuning biedt aan webcamgestures. Daardoor is het mogelijk om met een simpele handbeweging commando’s uit te voeren op de computer. Als je bijvoorbeeld een platte hand naar de webcam toe beweegt zoom je in. Door je hand te draaien voor de camera kun je door pagina’s bladeren enzovoorts. Uleader Design is deze techniek nog aan het perfectioneren en is in overleg met Microsoft om te kijken of het mogelijk is een stukje CPU-kracht te reserveren voor deze techniek, zodat het ook werkt als de computer flink aan het rekenen is.

Verder noemde de productmanager nog een feature voor de vergrendeling van de twee delen van de laptop als deze dicht is. Bij de MacBook Air gebeurt dat met magneetjes, maar volgens de productmanager is het soms lastig om de laptop dan nog goed open te krijgen. Uleader Design wil gebruik gaan maken van elektromagneetjes, waarvan de polen omdraaien als je vingers langs de hoek van een laptop wrijft, waardoor de laptop vanzelf een stukje openklapt.

Met dit soort gimmicks hoopt Uleader Design de aandacht op zich te vestigen. Over een derde apparaat in de Altro-serie wilde de productmanager nog niet veel mededelen, maar hij liet zich wel ontvallen dat het apparaat een nieuw soort laptop zal zijn en slechts 11,3mm dik zal zijn. Dit apparaat zou in december op de markt moeten komen. Wij zijn alvast zeer benieuwd.