min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een van de meest basale functies van hedendaagse telefoons, copy/paste, lijkt nu eindelijk zijn opwachting voor de iPhone te gaan maken. Dit claimt althans Digg.com-oprichter Kevin Rose tijdens een live Diggnation-show op SXSW in Austin.

Rose heeft de informatie naar eigen zeggen van een ‘vriend’ die in het verleden een betrouwbare bron is gebleken. Hij bevestigde niet alleen de langverwachte functie, maar beschreef ook hoe Apple deze geïmplementeerd heeft. Volgens Rose kan een woord geselecteerd worden door te dubbeltappen (twee korte tikjes met de vinger) of door in te zoomen. Vervolgens kan met pinchen het kopieergebied aangegeven worden, waarna een optie om te knippen, kopiëren of te plakken verschijnt.

Gadget-website Gizmodo heeft van twee tipgevers onafhankelijk van de berichtgeving van Rose bevestigingen gekregen over de copy/paste-functie. Apple beloofde vorig jaar in eerste instantie ook een ‘mogelijkheid om tekst te manipuleren’, maar zei ook dat dit op dat moment onvoldoende prioriteit had om het voor 2.0 te kunnen maken.

Daarnaast claimt Rose ook dat het nieuwe iPhone OS qua functionaliteit functies krijgt die functies van de Palm Pre evenaren. Apple zou veel nieuwe functies ingebouwd hebben die veel weg hebben van functies van de nu al zeer populaire telefoon van Palm. Bij de collega’s van Gizmodo staan enkele filmpjes die de functies van de Palm Pre weergeven. Waarschijnlijk zal Apple dergelijke functies in het welbekende Apple-jasje gegoten hebben.

Een specifieke functie die van Rose kort de aandacht kreeg is multitasking, een van de grotere voordelen van de Palm Pre ten opzichte van de iPhone. Met de Pre kunnen gebruikers op een toets drukken om van programma te wisselen en kunnen gebruikers programma’s starten zonder het actieve programma te hoeven afsluiten.

De MMS-functionaliteit, waarover afgelopen weekend werd gespeculeerd, werd door Rose niet bevestigd maar ook niet expliciet ontkend. Hij zei dat hij ‘geen weet’ van MMS heeft. Ook zei hij niets gehoord te hebben over mogelijkheden voor video-opname, ook een een functie die op het verlanglijstje van menig iPhone-gebruiker staat.

Rose heeft een wisselende reputatie wat betreft de juistheid van geruchten die hij de wereld in hielp. Meest recent waren de geruchten in de aanloop naar het iPod-event afgelopen najaar. Hij voorspelde correct de komst van nieuwe iPods, iTunes 8 en de nieuwe iPhone-firmware. Mocht Rose het nu wederom bij het juiste eind hebben, dan wordt de nieuwe iPhone-software wederom een grote verandering.

Dinsdagavond zullen we het weten. Het special event begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. Wij doen geen rechtstreeks verslag, maar websites als Engadget en Gizmodo doen dat bijvoorbeeld wel. Na afloop kun je van ons wel een uitgebreide samenvatting verwachten.