Er duikt steeds meer bewijs op voor videomogelijkheden in iPhone OS 3.0. In de laatste bèta van het nieuwe mobiele besturingssysteem is nu ook de nieuwe camera-interface ontdekt.

Op het screenshot is de interface te zien die Apple zal bieden voor het maken van video’s. Middels een schakelaar onderin het scherm kan gewisseld worden tussen foto- en videoweergave. Officieel maakt de interface geen onderdeel uit van de laatste iPhone-bèta, maar door het aanpassen van configuratiebestanden is men er toch in geslaagd de interface naar voren te halen.

[b]De bewuste interface in iPhone 3.0 bèta 2.[/b]

In configuratiebestanden van iPhone OS 3.0 zijn ook andere interessante nieuwigheden ontdekt. Zo wordt er in de bestanden gesproken over een camera met auto-focus, een zogenaamde magnetometer (digitaal kompas) en spraakcontrole. Het is vooralsnog niet duidelijk wat al deze functies exact inhouden.

Maandag berichtten wij al dat er hardnekkige geruchten gaan dat de nieuwe iPhone uitgerust wordt met een nieuwe betere camera waarmee ook video opgenomen zou kunnen worden, al waren er nog wat twijfels. Maar het nieuwe screenshot van vandaag neemt waarschijnlijk alle twijfel weg.

De vraag die nog rest is wel of de mogelijkheid voor video-opname exclusief voor de nieuwe iPhone zal zijn of dat ook de huidige iPhone er ook gebruik van zal kunnen maken. Middels een jailbreak is men er namelijk al lang in geslaagd om de ingebouwde 2MP-camera van de iPhone te gebruiken voor het opnemen van video. Theoretisch zou het dus kunnen.

Apple verspreidde 17 maart de eerste bèta van het nieuwe iPhone OS dat deze zomer beschikbaar komt en sindsdien duiken er steeds meer functionaliteiten op die officieel geen deel uitmaken van de software, maar in de definitieve mogelijk wel. De verwachting is dat Apple de nieuwe iPhone- en iPod Touch software tijdens de WWDC dit jaar zal vrijgeven.