2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft woensdagnacht, volkomen onverwachts, de vijfde bèta van het nieuwe iPhone OS 3.0 vrijgegeven. De vijfde bèta komt slechts een week na de vorige, waarmee Apple de tweewekelijkse cyclus waarin het bèta’s vrijgaf, inmiddels doorbroken heeft.

De vijfde bèta bestaat uit iPhone OS 3.0 build 7A312G en een nieuwe versie van de softwaredevelopmentkit (SDK) met buildnummer 9M2375.

Om iPhone OS 3.0 bèta 5 te kunnen installeren is, evenals bij de vorige bèta, iTunes 8.2 pre-release vereist. Hiervoor stelde Apple vannacht tegelijkertijd een nieuwe iTunes 8.2 pre-release (b10) beschikbaar.

Om de iPhone OS 3.0-bèta’s te kunnen krijgen is een betaald iPhone Developer-account vereist. De bèta’s kunnen dan ook alleen geïnstalleerd worden op toestellen waarvan het unieke identificatienummer (UDID) staat geregistreerd bij Apple als een ontwikkelaarstoestel. Als bij het activeren via iTunes blijkt dat dit niet geval is, dan wordt het toestel ‘bricked’ waarna de gebruiker er niets meer mee kan.

Er zijn sinds het verschijnen van de eerste iPhone OS 3-bèta’s allerlei bedrijfjes opgedoken die voor vriendelijke prijsjes het UDID van een iPhone of iPod Touch aan een ontwikkelaarsaccount toevoegen. Ontwikkelaars kunnen namelijk ook andere toestellen dan die van hun zelf registreren. Hoe dan ook is het nog altijd een risico wat je neemt als je bèta’s voor dagelijks gebruik gaat gebruiken.

Het is vooralsnog niet duidelijk welke veranderingen/verbeteringen de nieuwe bèta bevat, maar gezien de korte tijd tussen bèta 4 en 5 kan geconcludeerd worden dat Apple de ontwikkeling — met nog een kleine maand tot de jaarlijkse WWDC van start gaat — mogelijk aan het versnellen is. Dat hoeft echter niet meteen te betekenen dat iPhone OS 3.0 tijdens WWDC live zal gaan.

Apple gaf op 17 maart — toen het een uitgebreide preview van het nieuwe iPhone OS aan pers en andere genodigden toonde — al aan dat iPhone OS 3.0 deze zomer beschikbaar komt voor de eerste generatie iPhone, de iPhone 3G en tegen betaling voor zowel de eerste als tweede generatie iPod Touch.