Apple heeft dinsdagavond de derde bèta van iPhone OS 3.0 vrijgegeven. Veel is er nog niet bekend over de nieuwe testversie, maar duidelijk is wel dat in bèta 3 weer een hoop verbeteringen zijn doorgevoerd.

De derde build op rij draagt buildnummer 7A280f en kan sinds dinsdag door ontwikkelaars die aan het iPhone Developer-programma deelnemen worden gedownload. De derde bèta is beschikbaar voor iPhone, iPhone 3G, iPod Touch 1G en iPod Touch 2G. Bèta drie komt exact twee weken nadat Apple de tweede bèta verspreidde.

De wijzigingen zijn tot nu toe niet erg ingrijpend. Volgens veel ontwikkelaars voelt bèta 3 soepeler en stabieler aan en is dat met name te merken bij het gebruik van het keyboard of de App Store-applicatie. Bèta drie brengt opnieuw een nieuwe baseband-firmware die gebruikt wordt voor de communicatie met de telefoonmasten.

Naast de derde bèta van iPhone OS 3.0, kregen ontwikkelaars wederom een nieuwe versie van de softwaredevelopmentkit, kortweg SDK, voorgeschoteld. Ontwikkelaars krijgen onder meer de beschikking over een nieuwe Xcode IDE en InterfaceBuilder. Apple waarschuwt ontwikkelaars echter dat voor iPhone OS 2 gecompileerde applicaties onder 3.0b3 niet zullen werken en hoopt hiervoor in de volgende bèta een oplossing te hebben.

Als Apple de huidige trend van elke twee weken een nieuwe bètaversie doorzet kunnen we hoogstwaarschijnlijk over exact 13 dagen, op 28 april, een nieuwe bèta tegemoet zien. De definitieve versie van iPhone OS 3.0 moet deze zomer klaar zijn waarna iPhone-gebruikers gratis kunnen upgraden. iPod Touch-gebruikers moeten vanwege wetgeving een kleine vergoeding betalen.