2min

Uit een nieuw patent van Apple, dat begin deze week opdook, blijkt dat Apple de mogelijkheden van behuizingen, die gemaakt zijn van koolstofvezel, onderzoekt.

In het 9 pagina’s tellende patent legt Apple uit dat met koolstofvezel (carbon fiber) versterkt plastic, ook wel koolstofvezelsamenstellingen genoemd, voorzien in een zeer sterk lichtgewicht materiaal voor de behuizingen van elektronische apparaten en draagbare computers.

Apple beschrijft hoe deze samenstellingen gevormd worden door lagen koolstofvezel in een mal te plaatsen. Deze mal heeft de vorm van het gewenste product, welke gevuld wordt met verwarmd hars dat ‘genezen’ en gekoeld wordt totdat het hars van vloeibare naar vaste vorm is overgegaan. Uiteindelijk neemt het materiaal dan de vorm van de mal aan.

Hoewel er alternatieve methoden voor het vormen van koolstofvezelsamenstellingen zijn, geeft Apple aan dat het gebruik van deze methoden niet de voorkeur van het bedrijf genieten. Deze methoden produceren vrijwel altijd enkel zwarte vormen waarbij de koolstofvezels op de oppervlakte van de samenstelling zichtbaar zijn. Dit zou volgens Apple nadelig zijn voor de esthetiek van de producten.

[b]Apple onderzoekt behuizingen van koolstofvezel.[/b]

Al met al is het een ingewikkeld technisch proces wat Apple beschrijft. Als Apple er daadwerkelijk in slaagt om een dergelijke techniek te introduceren, heeft dat voor- en nadelen voor de uiteindelijke producten. Voordeel is dat de techniek ervoor zorgt dat producten lichter zijn, een nadeel is echter dat de productiekosten hoger zijn waardoor mogelijk producten ook duurder worden.

Het is niet voor het eerst dat Apple een nieuwe techniek introduceert waarmee producten gemaakt worden. De zogenaamde unibody MacBook-serie wordt ook gemaakt volgens een speciale standaard van Apple. Er wordt gebruikgemaakt van een massief stuk aluminium dat vervolgens door allerlei processen heen gaat waarbij men telkens een stapje dichterbij het eindproduct komt. Voordeel hiervan is een dunnere behuizing waardoor het eindproduct uiteindelijk lichter is.