2min

Tags in dit artikel

, ,

John Gruber van Daring Fireball kwam donderdagavond met zijn eigen visie op de iPhone-geruchten. Op basis van zijn eigen bronnen, die doorgaans juist zijn, kwam hij met zijn eigen voorspellingen omtrent de nieuwe iPhone, die over het algemeen consistent zijn met wat we eerder al hoorden.

Eerder werd al bekend dat de nieuwe iPhone een betere processor aan boord zou hebben die significant beter zou zijn dan het huidige model. Gruber doet nog een extra duit in het zakje en vergelijkt de nieuwe processor met de eerste Pentium-processor in de tijd toen er enkel 486’ers waren. "Gebaseerd op informatie van geïnformeerde bronnen, denk ik dat de processor in de nieuwe iPhone dat soort upgrade is", aldus Gruber.

Volgens Gruber kloppen de eerdere geruchten dat de nieuwe iPhone daarom een 600 MHz processor aan boord krijgt ook. "Op dezelfde manier dat, laten we zeggen een 90 MHz Pentium-processor 1.5 keer zo snel was als een 60 MHz 486, zal de 600 MHz in de nieuwe iPhone meer dan 1.5 keer zo snel zijn als de huidige 400 MHz iPhone-CPU."

Gruber stelt dat veel van wat de iPhone nu doet en kan begrensd wordt door de processor. Volgens Gruber gaat het dan niet alleen om het starten en afsluiten van applicaties, maar speelt de processor ook bij het renderen van webpagina’s in Safari een grote rol. Desalniettemin speelt ook het geheugen een belangrijke rol. Gruber denkt dat ook de geheugenverdubbeling naar 256 MB RAM, waarover eerder al werd bericht, een feit zal zijn.

Voorts voorziet hij ook een significante toename van de opslagcapaciteit waarover eveneens eerder berichten naar buiten kwamen. Ook de huidige prijzen zouden gelijk blijven. De 199 dollar kostende iPhone zou dan 16 GB opslagruimte hebben en de 299 dollar kostende iPhone een verdubbeling, zoals bij de 8- en 16 GB-modellen nu ook het geval is, naar 32 GB.

Volgens Gruber zullen ook de eerder geruchtmakende video-functionaliteiten een belangrijke nieuwe functie van de nieuwe generatie iPhone zijn. Onder meer met een verbeterde camera met auto-focus die in staat is om video op te nemen en de nieuwe iPhone OS 3.0-software waarmee opgenomen video’s meteen, zij het zeer basic, bewerkt kunnen worden en vervolgens meteen geüpload kan worden.

Tot slot gooit Gruber nog een gerucht omtrent de MacBook-lijn in de geruchtenmolen. Hij voorziet een kleine upgrade voor de MacBook en MacBook Pro, waarover wij eerder al berichtten. Interessante toevoeging die hij doet is echter, dat Apple van plan is om met deze upgrade alle aluminium modellen (met uitzondering van de MacBook Air) ‘MacBook Pro’ te gaan noemen. Alleen de witte plastic ‘instap’-MacBook zou dan nog daadwerkelijk ‘MacBook’ gaan heten.