Nog een kleine drie uur te gaan voor de keynote van start gaat. Zoals meestal het geval is voor een keynote zijn er ook nu weer wat last-minute geruchten die we jullie niet willen onthouden.

[b]Nieuwe iPhones met codenaam ‘iPhone 3GS'[/b]

John Gruber van Daring Fireball claimt te hebben gehoord dat de nieuwe iPhones schuil gaan onder de codenaam ‘iPhone 3GS’. Hij weet echter niet of dit ook de uiteindelijke naam zal zijn en het is tevens onduidelijk waar de ‘S’ voor zou kunnen staan.

Gruber haalt opnieuw zijn eerdere uitspraken aan over de nieuwe iPhone. Hij verwacht dat Apple vanavond nieuwe iPhones zal introduceren met significant betere processors, verdubbeld werkgeheugen en twee keer zoveel opslagcapaciteit. Hij verwacht niet dat de huidige prijzen zullen veranderen, maar denkt wel dat de videocamera een belangrijke factor vormt waarom mensen het nieuwe toestel zullen kopen.

Gruber stelt tevens ook dat de nieuwe iPhones kunnen rekenen op 15-20 procent langere batterijduur ten opzichte van de iPhone 3G. Wat het uiterlijk betreft verwacht Gruber dezelfde grootte van het toestel zelf en van het beeldscherm. Hij denkt echter wel dat de nieuwe modellen er ‘anders, nieuwer, cooler’ uit komen te zien.

[b]Goedkopere iPhone voor 99 dollar?[/b]

Gruber gaat ook in op de geruchten over een goedkopere iPhone van slechts 99 dollar. Hij denkt dat deze geruchten kunnen kloppen, maar verwacht niet dat het hier om de ‘iPhone 3GS’ zal gaan. Het zou volgens hem enerzijds kunnen gaan om een nieuw toestel en anderzijds om een verbeterde versie van de iPhone 3G. Gruber acht het laatste het meest waarschijnlijk al is hij niet zeker of Apple deze stap vanavond al zal zetten.

Zijn uitspraak wordt ondersteund door de berichten van afgelopen weekend dat de nieuwe iPhone in het abonnementensysteem van T-Mobile is gesignaleerd. Naast een nieuwe iPhone zou er ook een ‘iPhone 3G 8GB V2’ in het rijtje staan, mogelijk duidend op een verbeterde versie van de iPhone 3G.

[b]’Internet Tethering zal niet gratis zijn'[/b]

Het nieuwe iPhone OS 3.0 zal internet tethering ondersteunen, daar heeft Apple geen geheim van gemaakt. Hiermee is het mogelijk om de internetverbinding van de iPhone te delen met een computer.

Onbekend is echter hoe dit gaat werken met de verschillende providers over de hele wereld. Gruber verwacht niet dat alle providers zonder extra kosten akkoord zullen gaan en verwacht daarom dat er voor de functie betaald zal moeten worden. Hoeveel weet hij echter niet, maar dat zullen we mogelijk vanavond horen.

[b]Wat zal Snow Leopard gaan kosten?[/b]

Apple wordt verwacht vanavond ook een definitieve preview van de nieuwe Mac OS X-versie, Snow Leopard, te gaan geven. Veel functionaliteit is al bekend, maar eigenlijk niet zozeer interessant voor de gewone huis-tuin-en-keuken-gebruiker. Als er vanavond geen grote nieuwe consumentenfuncties worden geïntroduceerd voorziet Gruber een drietal scenario’s wat betreft de prijs van Snow Leopard.

Allereerst kan Apple er, zoals het altijd heeft gedaan, 129 dollar voor vragen. Kans is wel dat het – vanwege afwezige consumentenfuncties – minder goed zal verkopen dan bijvoorbeeld Leopard deed. Ten tweede kan Apple er een lagere prijs voor vragen. Gruber gaat uit van 59 dollar.

Ten derde zou Apple ook een marginale vergoeding kunnen vragen, volgens Gruber iets in de trant van 19 dollar. Gratis kan vanwege Amerikaanse wetgeving niet, maar Apple hoeft in principe niet aan het besturingssysteem te verdienen omdat het geen core business is, de core business is de Mac, zo stelt Gruber.

[b]’Marble-interface niet in Snow Leopard'[/b]

Een andere aanname die Gruber doet is het feit dat de geruchtmakende nieuwe gebruikersinterface, vermoedelijk geïnspireerd op iTunes 8 en beter bekend als ‘Marble’, niet in Snow Leopard zijn opwachting zal maken. Volgens Gruber zou Apple zich hiervoor al te laat in het ontwikkelingsproces bevinden.

Hij stelt dat Apple niet in de laatste fase nog een geheel nieuwe gebruikersinterface kan introduceren omdat ontwikkelaars dan geen tijd meer hebben om hun applicaties hierop aan te sluiten. Hoe dan ook is het niet geheel uitgesloten dat Apple de Marble-interface vanavond wel zal introduceren omdat Apple wel vaker niet denkt vanuit het perspectief van de ontwikkelaar.

[b]’Geen tablet vanavond'[/b]

"Ik ben er volledig van overtuigd dat de tablet echt is. Maar ik ben haast net zo overtuigd van het feit dat het niet klaar is om aangekondigd te kunnen worden. Geduld hiervoor", aldus Gruber.