Door middel van een lek in Android was het mogelijk voor kwaadwillenden om misbruik te maken van een lek, dat de kwaadwillenden in staat stelde om privégegevens uit te lezen. Om deze reden heeft Google besloten een nieuwe update voor Android rond te sturen.

Een voordeel aan Android is dat het systeem automatisch geüpdatet kan worden, wanneer deze rondgestuurd wordt. Het is niet nodig om de telefoon aan te sluiten op een computer of dergelijk, voordat de update uitgevoerd kan worden. De update wordt verzonden over het internet, binnengehaald en geïnstalleerd. Zo gebeurde ook afgelopen week.

Er werd namelijk een lek in Google Android ontdekt, waardoor kwaadwillenden creditcardgegevens en andere persoonsgegevens konden achterhalen. Dit gebeurde door een malafide applicatie te schrijven, die de gegevens vervolgens opvroeg. In theorie was het mogelijk om diverse gegevens, zoals sms’jes, telefoonnummers, creditcardgegevens en NAW-gegevens te achterhalen via een applicatie.

De nieuwe firmware-update wordt verspreid onder typenummer ‘CBR43’. De vorige update van Android werd verspreid onder typenummer ‘CBR17’, naar alle waarschijnlijkheid. Dit is namelijk nooit officieel bevestigt, maar de meeste Nederlanders kregen dit typenummer binnen bij de update naar Cupcake. Of er daadwerkelijk misbruik is gemaakt van het lek, is onbekend.