2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft er deze week met de laatste iTunes-update voor gezorgd dat het synchroniseren van de Palm Pre met iTunes niet meer mogelijk is. Bij de lancering van de Pre werd de mogelijkheid om het toestel met iTunes te synchroniseren als een van de grote functies onder de naam ‘MediaSync’ aangeprezen.

Apple heeft in iTunes 8.2.1 volgens de release notes een probleem met de verificatie van apparaten opgelost, maar eigenlijk komt het erop neer dat de hack van de Palm Pre, die een product-ID van een iPod meestuurde zodat het apparaat als iPod werd herkend, niet langer mogelijk is. Apple waarschuwde eerder al dat het niet kon beloven dat apparaten van derden ondersteund zouden blijven.

De officiële verklaring van het bedrijf luidde als volgt: "Apple ontwerpt hardware en software om te voorzien in naadloze integratie van de iPhone en de iPod met iTunes, de iTunes Store en tienduizenden applicaties in de App Store", zo zei het bedrijf destijds. "Apple is zich bewust van het feit dat derden claimen dat hun digitale mediaspelers kunnen synchroniseren met Apple-software. Hoe dan ook voorziet Apple niet in ondersteuning van, en test compatibiliteit met, niet-Apple digitale mediaspelers."

Apple heeft dus de daad bij het woord gevoegd, nadat het eerder al een waarschuwing publiceerde. Apple-woordvoerder Nat Kerris verklaarde woensdag tegenover John Paczkowski van All Things Digital, dat iTunes 8.2.1 ‘apparaten die doen alsof ze iPods zijn, uitschakelt, inclusief de Palm Pre.’ "Zoals we eerder al gezegd hebben is het mogelijk dat nieuwe versies van Apples iTunes-software niet langer voorzien in synchronisatie-functionaliteit voor niet-ondersteunde digitale mediaspelers", aldus Kerris.

Dit is een klap in het gezicht van Palm die ook tegenover All Things Digital reageerde op het besluit van Apple om niet-officiële apparaten niet langer te ondersteunen. Volgens Lynn Fox, woordvoerster van Palm, werkt Palm’s MediaSync nog steeds met iTunes 8.2. Zij draait de rollen echter om en zegt dat Apple slechts negatieve publiciteit voor zichzelf maakt. "Als Apple besluit om MediaSync niet langer mogelijk te maken, is dat een directe aanval op haar eigen gebruikers door de naadloze synchronatie-ervaring, waar gebruikers van houden, ongedaan te maken."

Palm gaat echter niet bij de pakken neerzitten. Volgens Fox hebben gebruikers altijd de mogelijkheid om niet te upgraden naar de nieuwe versie en in plaats daarvan 8.2 te blijven gebruiken. Daarnaast kunnen gebruikers hun muziek via USB synchroniseren zonder tussenkomst van iTunes. Tot slot zijn er volgens Fox ook andere programma’s van derden die in dezelfde naadloze integratie kunnen voorzien en door Palm als alternatief worden overwogen.