min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De CES heeft volgens sommigen twee serieuze concurrenten voor Apple’s iPhone opgeleverd. Van één concurrent, namelijk de Palm Pre, zijn veel details bekendgemaakt, van de tweede concurrent, een nieuwe touch-screentelefoon van HTC, doen er vooralsnog alleen maar geruchten de ronde.

Palm Pre

Voor Palm staat er met de Pre veel op het spel. Het bedrijf was ooit een pionier op het gebied van PDA’s, maar moest de laatste jaren met lede ogen toezien hoe het links en rechts gepasseerd werd door Microsofts Windows Mobile en haar partners en andere fabrikanten die met eigen PDA’s en smartphones op de markt kwamen.

Het bedrijf denkt nu hard terug te kunnen slaan met de Pre, sterkste punt van de smartphone zou het compleet nieuw ontwikkelde besturingssysteem webOS moeten zijn. Het systeem is van de grond af aan opgebouwd en ontwikkeld in samenwerking met ontwikkelaars, hardwarefabrikanten en accessoirefabrikanten en ondersteunt diverse standaarden, waaronder CSS, XHTML en JavaScript. Net als de bij iPhone, zal ook webOS een online softwarewinkel krijgen, waar Palm Pre-gebruikers applicaties kunnen aanschaffen.

Palm levert naar eigen zeggen een aantal innovatieve features bovenop het webOS-platform. Deze features gaan schuil onder de naam Palm Synergy. Zo is er ‘Linked Contacts’, een functie die dubbele contacten uit bijvoorbeeld Outlook, Google en Facebook herkent en de informatie uit alle systemen samenvoegt tot één contactpersoon. Tegelijkertijd worden ook verschillende contactlijsten bijgewerkt.

Een tweede feature zijn ‘Layered Calendars’, een functie waarbij meerdere kalenders gemaakt kunnen worden, die vervolgens ook over elkaar gelegd kunnen worden. De derde Synergy-feature is ‘Combined messaging’, waarbij gesprekken met dezelfde contactpersoon in een chatvorm worden weergeven, of het nou sms’jes of een chatgesprek is.

Verder biedt webOS de mogelijkheid om meerdere applicaties tegelijkertijd open te hebben en snel te schakelen tussen deze applicaties. Applicaties staan daarnaast constant in verbinding met internet, zodat het apparaat altijd up-to-date is. Uiteraard mag multi-touch en gesture-control ook aanwezig.


De Palm Pre is de eeste smartphone die draait op webOS. Het gaat om een telefoon die nog het meeste wegheeft van de HTC Touch, maar dan met een toetsenbordje dat onder het apparaat vandaan geschoven kan worden. Het apparaat ondersteunt uiteraard het 3G-protocol, maar is verder ook voorzien van Wi-Fi 802.11 en een geïntegreerde GPS-chip. Verder is er een 3,1-inch HVGA-touchscreen met een resolutie van 320×480 pixels en een drie-megapixelcamera met LED-flitser. Bluetooth 2.1 en A2DP-stereo Bluetooth worden ondersteund en er is acht gigabyte aan opslagruimte aanwezig. Andere snufjes zijn een sensor die kan zien of je de telefoon tegen je gezicht houdt en vervolgens de toetsen blokkeert, een lichtsensor die het display dynamisch aanpast, een versnellingsmeter die het beeld automatisch kan draaien. Het apparaat meet 59,57mm x 100,553mm x 16,95mm en weegt 135 gram.

Dat het hier om een serieuze aanval op de iPhone gaat, wordt bevestigd door het feit dat de telefoon in Amerika exclusief via Sprint verkrijgbaar is. Sprint is een van de grote concurrenten van AT&T, dat exclusief de iPhone levert. Het apparaat zal in de eerste helft van 2009 in Amerika op de markt verschijnen, een release in de rest van de wereld volgt kort daarna.

HTC

Dat HTC ook met een geduchte iPhone-concurrent op de markt wil komen lijkt een publiek geheim, maar het bedrijf houdt zelf de lippen stijf op elkaar. Het nieuws dat er een telefoon aan zit te komen die een serieuze bedreiging voor de iPhone kan betekenen komt dan ook niet van HTC, maar van een topman van telecomprovider Telstra.

De topman liet tegenover Smarthouse weten dat hij zowel de Palm Pre als de nieuwe HTC-telefoon heeft gezien en dat de nieuwe HTC-telefoon beter is dan de Palm Pre en ook meer functionaliteiten biedt. De telefoon, die draait op een combinatie van het Google Android besturingssysteem en Linux-software die HTC zelf ontwikkeld heeft, is volgens de Telstra-topman ook een serieuze concurrent voor de iPhone, maar hij liet tevens weten dat het apparaat van HTC nog niet klaar is om op de markt gezet te worden.

Voor Palm is het in ieder geval een hart onder de riem dat de organisatie van de Consumer Electronics Show de product award voor beste mobiele telefoon en smartphone heeft toegekend aan de Palm Pre. Daarnaast vond de organisatie de telefoon het beste product van de CES en kreeg het de meeste stemmen in een internetpeiling.