3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Afgelopen week ontstond er veel ophef nadat Apple deze week een applicatie van Google voor zijn Voice-dienst weigerde en tegelijkertijd ook applicaties van andere partijen voor Voice uit de App Store verwijderde. De ophef heeft nu de Federal Communications Commission (FCC) bereikt en die heeft de betrokken partijen om opheldering gevraagd.

Het proces dat Apple hanteert om tot goedkeuring van een ingediende applicatie voor zijn App Store te komen is al tijden onderwerp van gesprek. Veel applicatiemakers klagen dat het proces niet duidelijk is en dat Apple soms puur willekeurig applicaties goedkeurt of afwijst. Deze week laaide de discussie rondom het proces echter weer op, nadat Apple tot ieders verrassing besloot om Google’s eigen applicatie voor Google Voice te weigeren. De verbazing steeg toen ook Google Voice-applicaties van derden werden verwijderd, volgens Apple omdat ze dubbel zijn met features die al op de iPhone zitten.

Een van de applicaties is VoiceCentral van Riverturn. De applicatie was al vier maanden beschikbaar in de App Store en updates werden zonder problemen goedgekeurd door Apple. Deze week werd de applicatie echter zonder enige melding door Apple verwijderd en toen de ontwikkelaar een verklaring van Apple probeerde te krijgen, kreeg hij die niet. Tot overmaat van ramp kreeg Riverturn daarop van vele klanten het verzoek hun aankoopbedrag terug te betalen. Aangezien Apple 30 procent commissie rekent en de ontwikkelaar bij teruggave het hele bedrag moet betalen, zou dat ook een financiële strop voor Riverturn betekenen.

Al direct na de berichtgeving over de actie van Apple doken er geruchten op dat provider AT&T te maken zou hebben met de actie. Google Voice stelt gebruikers in staat om gratis sms-berichten naar elkaar te versturen en goedkoop te bellen over lange afstanden. Aangezien AT&T momenteel nog een exclusieve deal voor de iPhone heeft zou dat betekenen dat de provider dankzij Google Voice belkosten zou mislopen.

De FCC heeft daarom nu opheldering gevraagd aan Apple, AT&T en Google. In de brief van de FCC is te lezen dat Apple gevraagd wordt waarom het Google Voice heeft geweigerd en alle gerelateerde applicaties uit de App Store heeft verwijderd en of dat het bedrijf dat uit zichzelf heeft gedaan of in overleg met AT&T. Als dat laatste het geval is moet Apple ook alle communicatie tussen de twee partners bekend maken aan de FCC. Verder moet Apple aangeven of AT&T een rol speelt in de goedkeuring van applicaties in het algemeen en waarom Google Voice anders is dan andere VoIP-applicaties die momenteel nog wel in de App Store beschikbaar zijn.

Als laatste moet Apple duidelijkheid geven in het goedkeuringsproces voor de App Store. "Wat zijn de standaarden voor het beoordelen en goedkeuren van iPhone-applicaties. Hoe werkt het proces voor deze applicaties (tijd, reden voor afwijzing, mogelijkheid om in beroep te gaan)? Wat is het percentage van applicaties die worden afgewezen? Wat zijn de belangrijkste redenen om applicaties af te keuren?", aldus de FCC in haar brief.

Ook AT&T heeft een brief ontvangen van de FCC, waarin de provider gevraagd wordt of het een rol heeft gespeeld in de weigering van Google Voice en waarom BlackBerry-gebruikers van AT&T wel Google Voice kunnen installeren. Als laatste heeft ook Google een brief gekregen van de FCC, waarin het gevraagd om aan te geven welke reden Apple aan Google heeft gegeven voor het weigeren van Google Voice. Ook moet Google aangeven of gebruikers van de iPhone op enige manier Google Voice gedeeltelijk of geheel zonder de applicatie zouden kunnen gebruiken.

De actie van de FCC wordt door velen als goed nieuws ontvangen, zo ook door Kevin Duerr van Riverturn. "Dit is precies wat ontwikkelaars willen. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar het enige dat we willen is een eerlijk proces. Ik begrijp dat Apple zijn eigen regels wil hanteren, maar ik begrijp niet wat de regels zijn", aldus Duerr. Hij denkt wel dat hijzelf uiteindelijk niet kan winnen van Apple, volgens hem kan Apple eenvoudig een eigen applicatie voor Google Voice aanbieden en deze gratis maken. Wel denkt hij dat de actie van de FCC uiteindelijk zal leiden tot een beter speelveld voor ontwikkelaars.