De aankomende revisie van Apples iMac krijgt mogelijk een aantal overtuigende nieuwe features waardoor de computer voor potentiële kopers interessanter zal worden, zo berichtte AppleInsider afgelopen vrijdag.

Een van deze features zou al zeer lange tijd op het verlanglijstje van veel Mac-gebruikers staan. De andere feature zou meer gericht zijn op de semi-professionele audio- en videoindustrie. De tipgevers voorzagen AppleInsider slechts van cryptische tips omdat zij naar eigen zeggen niet gemachtigd zijn om in detail over de nieuwe features te praten. Hoe dan ook zouden volgens de tipgevers beide features belangrijke aankondigingen betreffen.

De laatstgenoemde feature zou daarom mogelijk ondersteuning voor het High Definition-formaat Blu-ray kunnen zijn. Blu-ray-ondersteuning is een feature die op het verlanglijstje van veel Mac-gebruikers staat en door Apple tot nog toe niet omarmd is. Volgens het bedrijf vanwege het ingewikkelde licentie-traject. Eerder vandaag berichtten wij al dat iTunes 9 naar verluidt ondersteuning voor Blu-ray zal krijgen en daarmee lijkt ook de weg voor BluRay-hardware gebaand te zijn.

Voorts wordt Apple ook verwacht de nieuwe iMac goedkoper te gaan maken. Dit zou een voortzetting van de trend zijn die Apple inzette toen het dit voorjaar de MacBook Pro-lijn herzag met nieuwe functionaliteit zoals betere accu’s, beeldschermen van hogere kwaliteit en een SD-kaartlezer tegenover een lagere aanschafprijs. Het is vooralsnog echter niet duidelijk hoeveel goedkoper de nieuwe iMac zal zijn.

De vraag die hieruit naar voren komt, is hoe Apple in een tijd van de zwaarste economische depressie uit de historie van het bedrijf zo flexibel kan zijn door haar klanten meer te bieden voor minder geld. Dit terwijl Apple inmiddels wel berucht is om de hoogste winstmarges in de computerindustrie. Onafhankelijk analist Turley Muller stelt dat Apple deze flexibiliteit te danken heeft aan de iPhone.

Hij denkt dat Apple met de huidige generatie iPhones dermate veel winst maakt — geschat op 60 procent bij de 32 GB iPhone 3GS — dat de totale winstmarge niet beïnvloed wordt als Apple de winstmarge van de Mac naar beneden bijstelt. "We zagen Apple de prijzen van de Mac-lijn verlagen zonder enige merkbare impact op de algehele verkoopmarges", aldus de analist.

Ten gevolge van de lagere prijzen zagen we juist een geheel andere trend. Apple verkocht in het derde fiscale kwartaal van dit jaar maar liefst 13 procent meer notebooks dan in hetzelfde kwartaal van het afgelopen jaar. In totaal gingen er zelfs een recordaantal van 2,6 miljoen Macs over de toonbank. Hoewel het succes van Apple in de computermarkt hoofdzakelijk toe te schrijven is aan notebooks, blijkt uit recente data uit Azië dat Apple marktleider is wat betreft all-in-one desktopsystemen zoals de iMac. Deze positie zal Apple ongetwijfeld willen verstevigen.

Ten slotte zou Apple naar verluidt tegelijkertijd ook werken aan een nieuw ontwerp van de iMac-lijn, die op z’n vroegst dit jaar geïntroduceerd wordt. Zo zijn er aanwijzingen voor een slanker, gladder ontwerp in lijn met de recent geïntroduceerde 24-inch LED Cinema Displays. Mogelijk organiseert Apple dit jaar opnieuw een soortgelijk special event als afgelopen jaar om de nieuwe iMac aan te kondigen.