3min

Tags in dit artikel

, ,

De geruchten waren er al langer, want ongeveer twee jaar geleden begonnen ze al. Maemo zou het nieuwe operating system van Nokia worden, waarmee Symbian naar mid-range-mobieltjes toegaat. Een belangrijke stap voor Nokia, die nu bezegeld wordt met de aankondiging van de N900.

Symbian is de laatste tijd erg negatief in het nieuws geweest, een paar jaar geleden was het besturingssysteem qua UI nog prima in orde. Maar analisten stellen dat het sindsdien berg afwaarts is gegaan en dat Symbian nodig een nieuwe look nodig heeft. Eenzelfde lijkt Nokia zich te realiseren, nu ze met Maemo komen.

De N900 is vandaag aangekondigd, precies zoals Nokia eigenlijk al voorspelt had. Gisteren kwamen er namelijk al geruchten dat er vandaag een grote aankondiging op stapel stond bij Nokia, en die blijkt te kloppen. De N900 is namelijk officieel aangekondigd en komt in oktober in een aantal landen op de markt.


De nieuwe N900 moet een gigantische sprong naar voren doen op het gebied van software. Waar de Nokia N97 qua hardware prima in orde is, maar het op softwaregebied nalaat, moet dat opgelost zijn bij de N900. De N900 is voorzien van een 3,5"-touchscreen met een resolutie van 800×480. Het toestel heeft een ARM-processor. De Cortex A8 om precies te zijn, die draait op 600Mhz. Eenzelfde soort processor heeft bijvoorbeeld ook de iPhone 3GS. Er zit 256 mb ram in, maar kan virtueel uitgebreid worden tot 1 gb, als dat nodig is voor de applicaties die draaien. Alle specificaties zijn terug te vinden op de N900-pagina van de Nokia-website.

Er zit uiteraard ook WiFi en HSDPA op. De browser is ontwikkeld door Mozilla en heeft volledige Flash 9.4-ondersteuning. Dit is dus het tweede mobieltje dat flash-ondersteuning mee zal krijgen vanaf de lancering. De Maemo-telefoon komt in oktober uit in diverse landen, welke landen dat zijn is nog niet duidelijk.

De telefoon heeft tevens een fysiek QWERTY-toetsenbord en 32 gigabyte intern geheugen. Dit valt uit te breiden tot 48 gigabyte door middel van geheugenkaartjes. De telefoon heeft een 1320mAh-batterij. Wat minder is dan de N97, die 1500mAh heeft.

"Met Linux software, de op Mozilla gebaseerde browser technologie en nu ook de volledige gsm functionaliteiten levert de Nokia N900 een uiterst krachtige mobiele gebruikservaring," zegt Anssi Vanjoki, Executive Vice President Markets van Nokia. "De Nokia N900 laat zien waar we met Maemo heen willen en in overleg met onze community zullen we de software verder ontwikkelen. Maemo is een platform waarop de computer, het internet en de mobiele telefoon samenkomen. Het is geweldig om te zien hoe de software zich op een fascinerende manier ontwikkelt."

"Net zoals Nokia haar toestelportfolio verder uitbreidt en diversifieert, zet het bedrijf meerdere platformen in om verschillende toepassingsgebieden en markten te kunnen bedienen. Terwijl we een continue groei in Symbian als smartphoneplatform zien, kan Nokia met Maemo nieuwe mobile computing ervaringen leveren. Deze zijn gebaseerd op open-source technologie die een sterke link heeft met desktop platformen," aldus Jonathan Arber, Senior Research Analyst in Consumer Mobile bij IDC.