2min Devices

Android OS steekt iPhone OS voorbij in 2012

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner zal Googles Android tegen het einde van 2012 groter zijn dan iPhone OS. Android zal tegen dan het tweede meest gebruikte mobiele besturingssysteem zijn, na Symbian, dat haar huidige koppositie zal kunnen behouden.

In het begin van 2009 stond het marktaandeel van Android OS nog op een schamele 1,6 procent, maar tegen het eind van 2012 zal dat al gegroeid zijn naar 14,5 procent. Hierdoor zal Android van haar huidige zesde positie klimmen naar de tweede positie op de markt. Dat is tenminste wat Gartner voorspelt, met de aanname dat in de periode 2009-2012 522 miljoen smartphones verkocht zullen worden.

Android OS steekt iPhone OS voorbij in 2012Volgens Gartner komt dat omdat Google haar licentie aan meerdere OEM’s verkoopt, terwijl Apple haar software niet verder dan haar eigen hardware laat komen. Over Apple gesproken, ook hun marktaandeel zal groeien, maar slechts van 10,8 naar 13,7 procent. Dat levert het bedrijf een derde plaats op, in plaats van de huidige vierde plaats. Symbian blijft zoals gezegd het populairste mobiele OS, al zal haar marktaandeel met liefst 10,3 procent dalen: van 49,3 naar 39 procent.

Ook voor BlackBerry OS ziet de toekomst er weinig rooskleurig uit. Het marktaandeel zal dalen van 19,9 naar 12,5 procent. Daardoor zal het bedrijf haar tweede plaats moeten inruilen voor een vijfde plaats. Windows Mobile zal een kleine groei kennen, van 10,3 naar 12,8 procent, maar moet desondanks haar derde positie inruilen voor een vierde.

Bron:RegHardware