1 min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft klaarblijkelijk een unieke chip geproduceerd voor AWS-servers. De Xeon-processor in kwestie heeft 96 cores en 192 threads, aanzienlijk meer dan de 60 cores en 120 threads op de Xeon Platinum 8490H.

AWS spreekt over Intel Xeons die “alleen” op de eigen servers beschikbaar zijn. Er zijn negen formaten beschikbaar voor M7i-instances, vanaf 2 virtuele CPU’s en 8GB geheugen tot 192 vCPU’s en 768 GB aan RAM.

De instance die op deze chip draait, zou m7i.48xlarge heten. Naast de aanzienlijke core-count spreekt AWS over prestaties die tot 15 procent sneller zijn dan de Intel-processoren van andere cloud-providers.

Er zijn twee varianten van M7i, waarvan M7i-Flex-instances geschikt zijn voor applicaties die niet alle compute-resources inzetten. AWS noemt web- en applicatieservers, virtuele desktops, batch processing, microservices, databases en enterprise-applicaties als mogelijke toepassingen.

Klanten die grote applicatieservers en databases, gaming-servers, CPU-gebaseerde machine learning en videostreaming willen toepassen, kunnen terecht bij “grote” M7i-instances.

Wedijveren met AMD

Sinds de wederopstanding van AMD met Ryzen, Threadripper en Epyc vanaf 2017 maakt dat bedrijf meestal gebruik van meer cores dan Intel op vergelijkbare chips. Zo democratiseerde AMD zes cores voor midrange desktops en laptops, terwijl Threadripper en Epyc voor respectievelijk workstations en servers de mogelijkheden vergrootte. Een custom Xeon met evenveel cores als de top-end Epyc-processor zou daarin een belangrijk omslagpunt betekenen.

Lees ook: Intel boekt kwartaalwinst en wil AI overal naartoe brengen