1 min

Tags in dit artikel

, ,

Kabelaar Ziggo gaat aanstaande woensdag officieel zijn eerste 120 Mbit-verbindingen introduceren. Onlangs maakte het bedrijf zijn netwerk in Amersfoort daarvoor geschikt.

Ziggo wijst andere kabelaars erop dat ze via de kabel sneller internet kan leveren dan momenteel op diverse plekken in Nederland via glasvezel beschikbaar is. De vergelijking gaat echter maar gedeeltelijk op. De downloadsnelheid van glasvezel ‘beperkt’ zich bij veel aanbieders, zoals KPN en UPC, tot 100 Mbps. Maar daar gaat het over een symmetrische verbinding. Daarmee word bedoeld dat de downloadsnelheid even hoog is (theoretisch) als de uploadsnelheid. Dat is met de kabel vooralsnog niet mogelijk.

Waar Ziggo wel in het voordeel is, en glasvezel in het nadeel, is dat bij glasvezel er een bepaalde bandbreedte voor een gebied beschikbaar gesteld wordt. Bijvoorbeeld 1000Mbit/s. Dat deel je dus bijvoorbeeld met alle mensen in de straat. Stel dat iedereen op volle snelheid gaat downloaden, dan valt de snelheid terug. Dit is bij kabel niet het geval.

UPC biedt momenteel met zijn ‘Fiber-Power’-glasvezelverbinding 120Mbit/s Down en 10Mbit/s Up, hetzelfde als Ziggo zal gaan aanbieden. In welk pakket bij Ziggo deze snelste verbinding komt, internet of alles in 1, is vooralsnog onbekend.