2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een gelekt Intel-document verraadt dat het nieuwe WiFi 7 niet door Windows 10 ondersteund zal worden. Alleen Windows 11, Linux en ChromeOS komen op de compatibility-lijst voor van een nieuwe WiFi-module van Intel. Zo lijkt het voor gebruikers van Windows 10 steeds lastiger te worden om de upgrade niet te maken.

Het snelheidsverschil tussen WiFi 6 en 7 is aanzienlijk: terwijl de huidige variant 9,6 Gbps ondersteunt, zou de opvolger tot wel 46 Gbps aankunnen. Daarnaast zou het een stuk betrouwbaarder moeten zijn qua connectiviteit dankzij stappen om interferentie te voorkomen en meerdere frequenties tegelijk in te zetten: 2,4, 5 en 6 GHz.

Het Intel-document verscheen op social media-platform X en betreft de Intel Wi-Fi 7 BE200/BE202.

Geen inherente beperking

In principe lijkt er geen inherente beperking binnen Windows 10 te zijn die een driver-update zou tegenhouden. Daarmee lijkt het erop dat WiFi 7 als middel wordt gebruikt door Microsoft om de stap naar Windows 11 aantrekkelijker te maken. Windows 10 bereikt de end-of-life datum op 14 oktober 2025, ruim tien jaar na de lancering van het besturingssysteem.

Een probleem voor veel gebruikers zal zijn dat oudere hardware Windows 11 niet kan draaien. Als men op het moederbord geen TPM (Trusted Platform Module) 2.0 heeft zitten, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om Windows 11 zomaar te installeren. Dat geldt voor talloze desktops die zich in kantoren wereldwijd bevinden. Toch zijn er registry edits te maken om alsnog de upgrade te forceren, maar de keuze van Microsoft zal voor niet al te ervaren gebruikers een subtiele hint zijn om een nieuw systeem aan te schaffen.

Lees ook: Microsoft zet back-up-instellingen in standalone app in Windows 10