Naar aanleiding van de kersttoespraak van koningin Beatrix hebben een aantal Twitteraars een protestactie opgezet. Er werd op Twitter een oproep geplaatst om naar de Dam in Amsterdam te komen.

Op Tweede Kerstdag publiceerde ‘B.A Trix’ onder de naam ‘Kersttoespraak’ het volgende bericht: "Meeting @ de Dam, Amsterdam. RT. kom naar de Dam, om 14hr schud je iedereen de hand. Van virtueel naar real-life contact." In totaal waren er ongeveer 40 mensen bij het monument op de Dam.

De actie was een duidelijke reactie op de kersttoespraak van Beatrix. Beatrix liet zich in de toespraak kritisch uit over sociale netwerken, het zou ten kosten gaan van het echte contact tussen mensen. Met deze actie lieten de Twitteraars zien dat digitaal contact wel degelijk real-life contact als gevolg kan hebben. Tegelijkertijd werden de afwezige mensen door de Twitteraars via de microblog service op de hoogte gehouden. En actie van Hyves-oprichter Raymond Spanjar was het aanbieden van een Hyves-account aan de koningin. Hij zei daarbij het volgende: "Dan kan zij in haar kersttoespraak van 2010 vertellen of haar sociale leven er op voor- of achteruit is gegaan."