3min

Logitech heeft zojuist het Wave Keys-toetsenbord geïntroduceerd. Met een focus op ergonomie hoopt het consumenten en werknemers in staat te stellen om comfortabeler te typen, zonder dat men de hoofdprijs moet betalen.

We waren onlangs op bezoek bij Logitech om meer te weten te komen over het nieuwe product. Fysiotherapeut Caroline Steenberghe was aanwezig om het belang van ergonomie op de werkplek te duiden. Voor veel mensen vormen de standaard muizen en toetsenborden op kantoor geen enkel probleem, maar het is altijd belangrijk om goed te kijken naar hoe het lichaam zich graag wil positioneren. In sommige gevallen hebben werknemers simpelweg een meer gepersonaliseerde optie nodig. Fysieke belasting gaat daarbij gepaard aan persoonlijke kenmerken en mentale belasting: alle aspecten van arbeid hebben een wisselwerking met elkaar, waarbij een goed postuur en geschikte apparatuur een spreekwoordelijk steuntje in de rug kunnen geven voor andere zaken.

Tip: Logitech bedient de post-Covid werkplek met uitbreidingen van het B2B ecosysteem

Wave Keys

Gemiddeld leggen werknemers zo’n 10 kilometer per jaar af aan muisbewegingen, aangevuld met een half miljoen keer klikken en 1 miljoen keystrokes. Via het zogeheten Logi Ergo Lab heeft Logitech onderzocht welke ergonomische voordelen producten hierbij kunnen bieden. Het laat zich raden dat een kleine verbetering opgeteld over een loopbaan voor een groot ergonomisch voordeel kan zorgen en wellicht fysiek leed kan voorkomen. Wat muizen betreft had Logitech al de Lift Vertical Mouse gelanceerd, dat de muisknoppen schuin positioneert en de pols zo neutraal mogelijk houdt. Nu vult het dit aanbod aan met een nieuw toetsenbord: de zogeheten Wave Keys. Olessia Hageman, hoofd van de Ergo Business Unit bij Logitech, legt uit dat het nieuwe product het eerste ergonomische toetsenbord voor gebruikers dient te zijn. Ook stelt ze dat er bijna geen gebruikers zijn die terugkeren naar een conventioneel ontwerp zodra ze eenmaal overgestapt zijn naar een ergonomisch model.

Kortom, men positioneert de Wave Keys als een draadloos instapmodel voor gebruikers die wat anders zoeken dan de rechthoekige vorm van een regulier toetsenbord. Met een prijs van 79,99 euro is het aan de goedkope kant, net als de Logitech Lift die het bedrijf als een companion-product ziet. In tegenstelling tot veel andere (veelal duurdere) opties, heeft Logitech ervoor gekozen om het toetsenbord niet op te splitsen. De “smile”-curve helpt met het ontspannen van de vingers, hand en pols zonder dat gebruikers opnieuw moeten leren te typen. Met de meegeleverde AAA-batterijen belooft Logitech een levensduur van 3 jaar. Een speciale For Business-versie heeft een Logi Bolt-receiver voor een veilige communicatie en Remote Device Management. Deze variant zal later verschijnen.

Duurzaamheid en opties

Wat duurzaamheid betreft stelt Hageman dat bedrijven al vanaf de ontwerpfase veel te winnen hebben. 65 procent van de CO2-emissie van een product zou afhankelijk zijn van het ontwerp. De Wave Keys bestaat voor 61 procent uit gerecycled plastic en zou in zijn totaliteit CO2-neutraal zijn. De reden dat men voor dit percentage heeft gekozen, is omdat dit de beste balans is tussen de kwaliteit van het materiaal en de duurzaamheid ervan. Bij HP hoorden we eerder dit jaar een vergelijkbaar percentage als het gaat om plastic in laptops: als er voor meer dan 65 procent gerecycled materiaal wordt gekozen, is het daarna niet meer herbruikbaar.

Wat extra functionaliteit betreft heeft Logitech de Logi Options+-app beschikbaar. Hierbij kunnen Smart Actions ingesteld worden die repetitieve taken automatiseren, zoals de processen die gepaard gaan met het opstarten of eindigen van een werkdag.

Lees ook: HP wil een one-stop shop zijn voor hybride werk