3min

Het gerucht gaat, dat iPhone OS 4.0 al in handen is van enkele ontwikkelaars. De Amerikaanse technologiewebsite CNET zegt een e-mail gekregen te hebben van een ‘prominente’ iPhone-ontwikkelaar, die aangeeft dat zijn software reeds compatibel is met de nieuwe iPhone-software.

"iPhone OS 4 is in aankomst. Tenminste, dat is de enige conclusie die ik kan trekken uit de e-mail die ik zojuist van een prominente ontwikkelaar ontving", schrijft CNET’s Rick Broida. Hij citeert een gedeelte van de e-mail, waarin de ontwikkelaar aangeeft dat hij zijn applicatie bijgewerkt heeft voor de nieuwe iPhone OS 4.0-software.

Het is eigenlijk geen verrassing meer, maar zulk concreet bewijs van het bestaan van iPhone OS 4.0 is nog niet eerder naar voren gekomen. Tot nu toe beperkten de aanwijzingen voor een nieuwe versie van de iPhone-software zich slechts tot verwijzingen naar de iPhone OS 4.0-identificatie in loggegevens van applicaties, die in theorie ook gemanipuleerd kan worden.

Eerder deze week werd nog duidelijk dat de langverwachte Apple-tablet zal gaan draaien op de iPhone-kernel. Logischerwijs hoort daar dan ook een nieuwe versie van het iPhone-besturingssysteem bij. Daarnaast kwam naar voren, dat er de laatste tijd geen update van het iPhone-besturingssysteem is vrijgegeven, omdat de meest recente versies teveel aanwijzingen naar de tablet zouden bevatten.

Broida denkt dat er mogelijk ook een nieuw iPhone-model aan zit te komen. "Het is drie jaar geleden sinds Apple de eerste iPhone aankondigde en het is meer dan zes maanden geleden sinds de introductie van de 3GS", schrijft hij. Woensdag berichtten wij al over de iPhone 4G, die volgens bronnen binnen de Zuid-Koreaanse telecomprovider KT in april verkrijgbaar zou zijn.

Volgens hooggeplaatste medewerkers van de provider zou deze nieuwe iPhone beschikken over een OLED-scherm en aangedreven worden door een dualcore-processor, waarschijnlijk de Cortex-A9 van ARM. Ook zou het kleinood voorzien zijn van een betere GPU en een uitneembare batterij.

Zoals inmiddels algemeen wordt aangenomen, maar vooralsnog niet met een uitnodiging is bevestigd, houdt Apple later deze maand een media-event dat in het teken zal staan van de tablet. Vermoedelijk zal daar ook de nieuwe versie van het iPhone-besturingssysteem aan de wereld getoond worden. Voorgaande jaren kregen ontwikkelaars dan ook een eerste bèta van iPhone OS inclusief een SDK om applicaties aan te kunnen passen aan de nieuwe software.

De ontwikkelaar heeft inmiddels aan CNET laten weten dat het eerder verstuurde persbericht geen betrekking had op de iPhone OS 4.0-software, maar op een 4.0-versie van zijn applicatie.

Als we echter kijken naar het originele citaat, in het Engels, dan staat er toch letterlijk dat het gaat om een bijgewerkte versie van een applicatie voor de nieuwe iPhone OS 4.0-software:

"Just wanted to give you a heads up that we’ve submitted an updated app for the new iPhone OS 4.0 software."

Mogelijk heeft de ontwikkelaar iets gezegd wat niet van Apple mocht en is daar vervolgens door Apple op gewezen. Door vervolgens te stellen dat het een foutje was, lijkt het alsof het niet zo bedoeld was.

Desondanks is de kans nog altijd aanwezig dat de Apple-tablet vergezeld gaat worden door een nieuwe versie van het iPhone-besturingssysteem, naar alle waarschijnlijkheid versie 4.0.