Als fabrikanten van smartphones en bijbehorende besturingssystemen niet beter gaan kijken naar efficiënt datagebruik, dan krijgen we de komende jaren steeds vaker te maken met overbelaste mobiele netwerken. Dat was in het kort de boodschap van RIM CEO Mike Lazaridis, die verder liet zien dat zijn bedrijf juist wel naar efficiënt datagebruik van BlackBerry’s kijkt.

Lazaridis maakte er tijdens zijn persconferentie geen geheim van wie bedoelde toen hij het had over mobiele besturingssystemen die geheel gericht zijn op applicaties. Volgens hem gebruiken vijf BlackBerry’s voor dezelfde handelingen evenveel data als één iPhone. De laatste jaren is het mobiele dataverkeer enorm toegenomen, voornamelijk door telefoons als de iPhone van Apple en meer recent het Android-platform van Google. Door die enorme toename komen providers in de problemen met hun netwerkcapaciteit. Vooral in de grote steden van Noord-Amerika doet dit probleem zich reeds voor. Eind vorig jaar doken er geruchten op dat AT&T problemen zou hebben met het netwerk, nadat het de verkoop van iPhones een weekend stilgelegd had. Maar volgens experts krijgen alle providers op den duur te maken met de grote vraag naar capaciteit.


© Bloomberg

BlackBerry was lange tijd voorloper op het gebied van smartphones en de mogelijkheid om overal je e-mail te kunnen lezen. Sinds de komst van de iPhone en Android staat het bedrijf echter onder druk. Momenteel heeft het bedrijf 20 procent marktaandeel wereldwijd en in Amerika een aandeel van 43 procent. Hoewel de iPhone en Android als hip en vernieuwend worden gezien, liet Lazaridis in een interview met The Daily Telegraph weten dat een groot deel van de Amerikaanse jeugd toch BlackBerry gebruikt. Dat heeft volgens hem voornamelijk te maken met BlackBerry Messenger, een dienst die het mogelijk maakt om gratis berichtjes te sturen naar een andere BlackBerry. "Veel jongeren gebruiken BlackBerry Messenger en de Facebook-functie van deze apparaten. De snelheid waarmee ze kunnen typen op een volledig QWERTY-toetsenbord is fantastisch om te zien", aldus Lazaridis.

En wat hem betreft is die eenvoud en efficiëntie juist de kracht van de BlackBerry. Sterker nog, hij denkt dat deze eigenschappen doorslaggevende voordelen ten opzichte van andere smartphones gaan worden in de toekomst, zeker als netwerken voller en voller raken. Dat betekent echter niet dat je met de BlackBerry niet hetzelfde kunt als met smartphones van concurrenten. Alle applicaties die het bedrijf ontwikkeld moeten eenvoudig en efficiënt zijn en dat demonstreerde het bedrijf op het Mobile World Congress met een nieuwe Webkit-browser en een aantal SuperApps.

Webkit-browser

De browser van de BlackBerry wordt gezien als één van de grootste minpunten van het apparaat. Hij is traag en kan niet overweg met alle webpagina’s. Het zat er dus aan te komen dat RIM met een nieuwe browser zou komen en ook de keuze om deze te bouwen op de opensource Webkit-engine is logisch.

De nieuwe browser ondersteunt AJAX, CSS3, DOM L3 en HTML5 en is sneller met het verwerken van JavaScript. Tijdens de demonstratie werd ook getoond dat de nieuwe browser een score van 100 procent haalt in de Acid 3-test. Zoals verwacht mag worden van een moderne mobiele browser kan er naar hartelust in websites gescrold en gezoomd worden. Verder ondersteunt de browser ook BlackBerry Widgets en JIL Widgets. Het is niet duidelijk of Adobe Flash en Microsoft Silverlight worden ondersteund. Volgens RIM is de nieuwe browser een stuk netwerkefficiënter dan browsers van concurrenten.

Wanneer de browser uit gaat komen is niet bekend, ook is niet bekend of de browser als applicatie in RIM’s AppWorld gaat komen, of dat hij deel gaat uitmaken van een update van BlackBerry OS.

SuperApps

"Wat heb je aan 100.000 applicaties, als je alleen diegene wilt gebruiken die je goed vindt. Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit", aldus de sneer van Lazaridis richting zijn concurrenten. Daarnaast liet hij weten dat de BlackBerry al jaren multi-tasking ondersteunt en dat het knippen en plakken en delen van informatie tussen applicaties ook geen probleem vormt voor het apparaat.

Aangezien BlackBerry-gebruikers de meeste tijd doorbrengen in hun inbox, geeft RIM ontwikkelaars de mogelijkheid om hier extensies voor te ontwikkelen. Aangezien ze geïntegreerd zijn, zijn ze efficiënt voor providers. Zo liet Lazaridis bijvoorbeeld een app zien die direct tweets op Twitter kan plaatsen vanuit de inbox. Ook werd er een eBay-app getoond die automatisch synchroniseert met de kalender en eventuele meldingen direct in de inbox plaatst.

Een andere feature die RIM demonstreerde is de mogelijkheid om muziek op een BlackBerry automatisch te laten versturen naar een audioinstallatie in een auto. Kortom, het doel van RIM is om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om efficiënte (zakelijke) applicaties te ontwikkelen voor de BlackBerry.

De tijd zal leren of de keuze voor efficiëntie de juiste is geweest. Sommige consumenten zijn van mening dat providers gewoon hun netwerkcapaciteit moeten vergroten om aan de vraag te kunnen voldoen, maar de vraag is of dat kan tegen de huidige prijzen. Het is niet ondenkbaar dat de enorme vraag naar capaciteit uiteindelijk zal leiden tot aangepaste abonnementen voor grootverbruikers. In dat geval heeft de BlackBerry zeker een voordeel ten opzichte van concurrenten.