1 min

nVidia heeft al enige tijd geleden haar eigen dualcore-videokaart uit de GTX500-serie op de markt gezet, het gaat dan om de GTX590. Opvallend aan deze kaart is echter dat de kloksnelheid van de dubbele core duidelijk lager is dan die van de GTX580. Asus heeft daarom een eigen dualcoreversie van de GTX580 ontwikkeld.

De Republic of Gamers Mars II is dus wat betreft het aantal cores gelijk aan de GTX590 van nVidia zelf. Hoe anders is het echter wat betreft kloksnelheid; nVidia onderklokt de cores tot een snelheid van 607 MHz. terwijl de GTX580 op een snelheid van 772 MHz werkt. Asus gaat echter de andere kant op met de kloksnelheid, de Mars II heeft een kloksnelheid van 782 MHz, wat nét iets hoger is.

De Mars II wordt geleverd met 3 Gigabyte GDDR5-geheugen wat op 4008 MHz draait. Dankzij de hogere kloksnelheid is de Mars II ook duidelijk sneller dan de voormalige koning der videokaarten. De Mars II zou ongeveer 20 procent sneller zijn dan de GTX590.

Dit geweld komt echter wel met meerdere nadelen. Zo neemt de koeler maar liefst drie PCI-sloten in beslag. Ook de prijs is niet miniem, de kaart zal voor zo’n 1250 euro te koop zijn. Dat terwijl de GTX590 net iets meer dan de helft van dit bedrag kost.