3min

Tags in dit artikel

,

Naast de productie van SSD’s houdt Kingston zich natuurlijk ook nog steeds bezig met zijn core-business, namelijk de geheugenmodules. Het bedrijf liet ons een aantal nieuwe modules zien die in de loop van dit jaar op de markt komen.

HyperX KHX2400 T1 DDR3-modules

Als eerste behandelen we de KHX2400 DDR3-modules. Zoals het typenummer al suggereert, draait dit geheugen op een snelheid van 2400 MHz met timings van 9-9-9-24. Er zal 1,65 V nodig zijn om stabiel te draaien. De modules worden toegevoegd aan de HyperX-lijn van Kingston, waarin de hoogwaardige modules zijn ondergebracht. Behalve dat het geheugen extreem snel blijkt te zijn, is het ook gecertificeerd voor het Intel-platform en de nog uit te brengen Gulftown-processor. Het bedrijf beschouwt het geheugen als het snelste geheugen op de markt en ondersteunde dat met een screenshot van CPU-z waarop het geheugen draaide op 2601 MHz.

LoVo-modules, groen computeren?

Over een paar jaar zal 1,35 V een JEDEC-standaard zijn en een jaartje daarna zal het naar alle waarschijnlijk nog een niveau lager liggen op 1,25 V. Om de geheugenmodules naar behoren te laten draaien op dit voltage, is voor de meeste moederborden wel een BIOS-update nodig. Momenteel is alleen van het Gigabyte GA-P55A-UD4P-moederbord bekend dat het geschikt is voor de modules. Om de juiste instellingen te laden wordt gebruik gemaakt van XMP-profielen die de hoogte van voltages, timings en snelheden bevatten.


Waterkoeling

Het allernieuwste geheugen van het bedrijf ondersteunt ook waterkoeling. De gebruiker wordt in staat gesteld een zwarte heatspreader over de bestaande blauwe heatspreader (aangepast model) heen te schuiven. Een nadeel van dit systeem is het feit dat er dan twee aluminium lagen ontstaan, wat de warmteafvoer nadelig zou kunnen beïnvloeden.

Het lijkt erop dat Kingston de markt al behoorlijk gedekt heeft, het was dan ook verrassend om te horen dat het bedrijf met de watergekoelde modules komt. We vroegen nog aan Kingston of het populaire HyperX-merk niet verzadigd raakt met al die extra producten. Het antwoord daarop is dat Kingston de ‘T1-extensie’ gaat toevoegen aan het submerk, waardoor het mogelijk wordt om de nóg betere modules te onderscheiden van de massa. Kingston heeft er bij de nieuwere modules tevens voor gezorgd dat het QPI-voltage een stukje lager ligt dan voorheen.Het staat nog niet definitief vast wanneer de modules op de markt zullen komen. Wel is bekend dat Kingston over vier tot zes weken met de watergekoelde modules op de markt zal komen. Op de vraag wie de modules gaan afnemen behalve de enthousiaste overklokker, werd niet echt een duidelijk antwoord gegeven, behalve dat er een grote partij in het spel zou zijn. Toen we vroegen of het misschien om Alienware/Dell ging kon er een glimlach vanaf bij de vertegenwoordiger, maar een ontkenning of bevestiging bleef achterwege. Wanneer de overige modules op de markt gaan verschijnen is tot op heden nog niet bekend.