min

Tags in dit artikel

, ,

Afgelopen dinsdag heeft Cisco een nieuwe router voor grote internetaanbieders onthuld. Deze router heeft een capaciteit van 322 Tbps en wordt de CRS-3 genoemd. Volgens John Chambers, algemeen directeur van Cisco, is hiermee de basis gelegd voor een nieuwe generatie internet waarin video de hoofdrol heeft.

Deze capaciteit is gigantisch aangezien het volgens berekeningen mogelijk is met die capaciteit in vier minuten tijd alle films die ooit gemaakt zijn, te downloaden. Een ander voorbeeld is dat met deze capaciteit de gehele bevolking van China tegelijkertijd een videogesprek kan voeren.

De CRS-3 heeft driemaal de capaciteit van zijn voorganger, de CRS-1. Al lijkt het nu dat deze router een beetje overdreven lijkt, Chambers wijst erop dat dit 6 jaar geleden ook van de CRS-1 werd gezegd. Er zouden hoogstens 50 CRS-1-routers in de wereld nodig zijn, ondertussen zijn er ongeveer 5000 CRS-1-routers in gebruik.

Deze capaciteit is verkregen met de ontwikkeling van de Quantum Flow Array Processor. Deze combineert de capaciteit van zes chips. De router ondersteunt ook ‘carrier-grade’ IPv6 en IP/MPLS-technologie. Bovendien is de router geoptimaliseerd voor het leveren van cloud-diensten door verbindingen tussen datacentra te automatiseren.