2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het schijnt dat videokaartenfabrikant XFX geen NVIDIA GTX470 en GTX480 zal verkopen tijdens de launch. De videokaarten, die afgelopen zaterdag officieel aangekondigd werden, behoren tot het high-end segment. XFX kan nog wel budget-serie videokaarten aanbieden die gebaseerd zijn op de Fermi-architectuur.

XFX was voorheen één van NVIDIA’s exclusieve partners en maakte later ook de overstap naar ATI. Het bedrijf lijkt geen interesse meer te hebben in de nieuwe videokaarten van NVIDIA, de GTX470 en GTX480.

Ook zou het kunnen dat XFX’s overstap naar ATI in het verkeerde keelgat van NVIDIA is geschoten. Dit tesamen met het feit dat XFX onlangs nogal gewaagde uitspraken deed op een persevenement: "XFX have always developed the most powerful, versatile Gaming weapons in the world – and have just stepped up to the gaming plate and launched something spectacular that may well literally blow the current NVIDIA offerings clean away," gevolgd door "GTX480 and GTX470 are upon us, but perhaps the time has come to Ferm up who really has the big Guns."

Tijdens de launch van afgelopen weekend zagen we van verscheidene partners al de videokaarten voorbijkomen, waar vaak slechts een andere sticker op de kaart zat. XFX leek in eerste instantie gewoon met de trend mee te gaan, aangezien er al foto’s her en der opdoken van de XFX GTX480 en XFX GTX470. Nu blijkt echter dat XFX de launch even overslaat en zich meer gaat richten op ATI Radeon kaarten. Zo hebben ze een speciale ATI HD5970 in het assortiment, de HD5970 Black Edition met 4GB geheugen.

Tevens schijnt het dat NVIDIA maar één jaar garantie geeft op haar Fermi-GPU. Dit kan een nadelig gevolg hebben voor XFX, omdat het bedrijf bekend staat om haar Double Lifetime Warranty. Laatstgenoemde betekent dat een tweede eigenaar van de videokaart, bijvoorbeeld als de eerste koper de kaart verkoopt, ook nog levenslange garantie heeft op de videokaart.

XFX sluit de verkoop van budget-videokaarten die gebaseerd zijn op de Fermi-architectuur niet uit. Ook is het nog niet zeker of er een definitieve uitsluiting is van de GTX480 en GTX470. Time will tell…