Apple komt deze zomer mogelijk met een nieuwe iPhone die onder meer over een krachtiger processor, een beeldscherm met een hogere resolutie en een camera op de voorzijde zou beschikken. De vierde generatie iPhone gaat naar verluidt iPhone HD heten en wordt op dinsdag 22 juni gelanceerd.

In een week die in het teken staat van de Amerikaanse lancering van de iPad, doken er afgelopen maandag onverwachts allerlei berichten over de nieuwe iPhone op. Zo berichtte de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal maandagavond dat er twee nieuwe iPhone-modellen zouden komen, waarvan één specifiek voor het CDMA-netwerk van de Amerikaanse provider Verizon. Dit model zou volgens de krant echter pas in september in productie gaan.

Waar details in de berichtgeving van Wall Street Journal ontbreken, brengt John Gruber op zijn weblog Daring Fireball enkele van die details voor het voetlicht. Zo stelt hij dat de nieuwe iPhone aangestuurd zal worden door Apples eigen A4-soc (system on a chip) met geïntegreerde cpu en gpu, dezelfde die Apple ook in de iPad gebruikt. Deze draait op een kloksnelheid van 1 GHz, aanmerkelijk sneller dan de processor in de iPhone 3GS, die op 600 MHz draait.

Daarnaast zou het toestel een aanzienlijk groter beeldscherm krijgen van maar liefst 960 bij 640 pixels. Dit is zo’n vier keer groter dan de iPhone 3GS, die een resolutie van 320 bij 480 pixels heeft. Volgens Gruber krijgt de nieuwe iPhone, naast de bestaande foto- en videocamera, ook een camera aan de voorzijde. Dit duidt waarschijnlijk op mogelijkheden voor videochatten, waarvoor in de iPhone-software al meerdere malen aanwijzigingen zijn gevonden.

Mock-up van iPhone toont hoe iPhone HD er mogelijk uit zou kunnen zien.

Tevens bevestigt John Gruber wat in eerdere berichtgeving over iPhone OS 4.0 al naar voren kwam: de nieuwe iPhone-software krijgt de mogelijkheid om niet-standaard-applicaties op de achtergrond te draaien, beter bekend als multitasking. Engadget doet eveneens een duit in het zakje en stelt op basis van een anonieme tipgever dat de nieuwe iPhone de naam ‘iPhone HD’ krijgt en op 22 juni van dit jaar gelanceerd zal worden.

Tot slot meldt Tweakers.net op basis van informatie die zij heeft gekregen, dat de nieuwe iPhone een ontwerp heeft dat is geïnspireerd op de iPad. Op de camera na zou de voorzijde nagenoeg onveranderd zijn gebleven, maar de behuizing daarentegen zou volgens de website ‘grotendeels’ van aluminium zijn, net zoals dat bij de iPad het geval is. Ook zou de camera aan de achterzijde, die tevens is opgewaardeerd naar 5 megapixel, naar het midden zijn verplaatst. Bij de 3GS bevindt deze zich nog in de linker bovenhoek.

Tot nu toe heeft Apple elk jaar op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC een nieuwe iPhone geïntroduceerd. In 2007 lanceerde het bedrijf de eerste iPhone, gevolgd door de 3G in 2008 en de 3GS in 2009. Het ligt dus voor de hand dat de vierde generatie iPhone eveneens op de WWDC gelanceerd zal worden. Naast nieuwe hardware kwam het bedrijf ook elk jaar met een softwareupgrade voor de iPhone-software, die traditioneel in maart werd onthuld.