2min

Tags in dit artikel

, ,

Begin deze week is Apple begonnen met het aannemen van voorbestellingen voor de internationale iPad-lancering op 28 mei. Inmiddels blijkt dat de eerste levering iPads al is uitverkocht, de volgende staat gepland voor 7 juni.

Vanaf 10 mei kunnen consumenten uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk de iPad bestellen. De eerste lichting wordt nog steeds op 28 mei uitgeleverd. Klanten in de genoemde landen kunnen ondertussen wel bestellingen blijven plaatsen, maar die worden pas op 7 juni uitgeleverd. Eerder moest Apple de internationale lancering van de iPad nog uitstellen vanwege de buitengewoon hoge vraag naar het apparaat in de Verenigde Staten.

Duidelijk is wel dat de iPad wereldwijd zeer populair is. In de Verenigde Staten is het 3G-model, dat eind vorige maand in de verkoop ging, inmiddels uitverkocht. Van de iPad zijn twee modellen verkrijgbaar: een uitvoering met alleen Wi-Fi en een model met Wi-Fi en 3G-connectiviteit. Veilingsite eBay maakte maandag bekend dat er meer dan 5.000 iPads via de website zijn verkocht, waarvan 65 procent naar landen buiten de Verenigde Staten is verstuurd.

Volgens analist Carl Howe zou Apple wel eens een verkooprecord kunnen breken met het apparaat. Hij voorspelt dat Apple tegen het einde van deze maand ruim 1,5 miljoen iPads zal hebben verkocht. Volgens de laatste officiële cijfers van Apple staat de teller momenteel boven de 1 miljoen. Onbevestigde bronnen melden al aantallen van ruim 2 miljoen. Ook denkt Howe dat de iPad binnen een periode van 80 dagen, na de start van de pre-orders op 12 maart, een omzet van 1 miljard dollar binnenbrengt.

Vanaf juli zal de iPad ook in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Dat is althans de planning van Apple. Het is onduidelijk of de huidige ontwikkelingen van invloed zijn op deze planning. Europese prijzen voor het basismodel iPad (16 GB Wi-Fi) lopen momenteel uiteen van 479 tot 505 euro. Naar verwachting zal de prijs in Nederland ook daar tussen vallen.