HTC, de grootste telefoonfabrikant van Taiwan, bekijkt momenteel of het zijn telefoons moet gaan voorzien van een eigen besturingssysteem. Momenteel werkt het bedrijf op dat gebied samen met Google (Android) en Microsoft (Windows Phone).

Cheng Hui-ming, CFO van HTC, verklaarde deze week tegenover persbureau Bloomberg dat het bedrijf doorlopend de mogelijkheden voor een eigen besturingssysteem bekijkt, maar dat daarvoor wel aan een aantal factoren moet worden voldaan. Welke factoren dat precies zouden zijn liet Cheng niet weten, maar volgens hem is het geen simpele kwestie van wel of niet.

HTC is een grote speler in de smartphonemarkt, het bedrijf brengt niet alleen smartphones uit onder eigen merknaam, maar ontwikkelt ook voor andere bedrijven. Zo is HTC ook de producent van Googles eerste smartphone, de Nexus One. De smartphones die het bedrijf onder eigen merknaam uitbrengt zijn voorzien van Googles Android- of Microsofts Windows Phone-besturingssysteem. Als het bedrijf zou besluiten om zijn telefoons te voorzien van een eigen besturingssysteem, dan wordt het daarmee minder afhankelijk van externe partijen, maar zet het wel meteen de relatie met die bedrijven onder druk.

Volgens Steven Tseng van RBS Asia zitten er in ieder geval een positieve en negatieve kant aan een eigen besturingssysteem. "Als je kijkt naar succesvolle spelers in de smartphonemarkt, zoals Apple en Research in Motion, dan zie je dat een reden voor hun succes is dat ze een eigen platform hebben. Nadeel van een eigen platform is wel dat je meer middelen moet inzetten om het systeem te ontwikkelen en te onderhouden", aldus Tseng.

Er doen geruchten de ronde dat HTC in de race zou zijn om Palm te kopen, dat zich deze week in de etalage zette. Het vernieuwde WebOS dat Palm vorig jaar lanceerde kon op positieve kritieken rekenen, maar de twee bijbehorende telefoons, de Pre en de Pixi, konden niet voor succes zorgen. Het WebOS zou een goede basis kunnen zijn voor HTC’s eigen besturingssysteem. Cheng wilde tegenover Bloomberg echter niet bevestigen of HTC een overname van Palm aan het bestuderen is, hij maakte ook duidelijk dat zijn bedrijf geen tijdspad heeft voor een eigen besturingssysteem.